Bästa företagslånet till nystartat företag
Det är fullt möjligt att ta företagslån som nystartat företag, men det kan vara lite knepigt då det kanske saknas bokslut och uppgifter på omsättning.
De flesta större banker nekar de flesta låneansökningar från nystartade företag, men det finns mindre långivare och nischbanker som ser annorlunda på saken.
Hur ansöker man om företagslån till nystartat företag?
Steg 1- jämför och välj lån
Kolla och jämför i vår lista för långivare, där kan du läsa utförliga recensioner om varje långivare och låneförmedlare.
Det finns skillnader bland långivarna gällande lånebelopp och återbetalningstid, men även om lånet ska återbetalas med ränta eller med fast månadsavgift.
Vi listar flera låneförmedlare där ansökningsprocessen fungerar likvärdigt, men antalet anslutna banker varierar.
Steg 2 – välj belopp och återbetalningstid
När du har valt en långivare är nästa steg att välja hur mycket du vill låna och vilken återbetalningstid du vill ha.
Tänk på att det kan vara svårt att få låna större belopp som ett nystartat företag.
När du ansöker om ett företagslån kan du dock bli erbjuden ett mindre lånebelopp än det du har ansökt om, istället för att bli nekad.
Steg 3 – fyll i uppgifter om företaget
Ange uppgifter om ditt företag, vilket vanligtvis inkluderar telefonnummer, namn, org-nummer, mail, omsättning samt personnummer på borgensman.
De flesta långivare vill att du skriver in syftet med lånet och eventuellt svarar på några fler frågor.
Steg 4 – signera med BankID & få besked
Avsluta din låneansökan genom att signera med BankID.
En kreditupplysning kommer därefter tas på företaget och borgensmannen, och du får besked på om din låneansökan beviljas eller inte.
När du ansöker om företagslån utan säkerhet hos en låneförmedlare kan det ta upp till 24 timmar innan alla banker och långivare har svarat.
Steg 5 – utbetalning av lån
Om din låneansökan beviljas kan du förvänta dig utbetalning av lånet inom 24 timmar.
I vissa fall kan långivaren be om kompletteringar kring företagets eller borgensmannens ekonomi innan en utbetalning kan ske.
Vilka krav har företagslån till nya företag?
Nystartade bolag kan behöva uppfylla krav som skiljer sig bland långivare på marknaden.
De vanligaste kraven är att företaget ska vara ett svenskt aktiebolag, enskild firma, handelsbolaget eller kommanditbolag.
Dessutom ska minst en ägare vara registrerad i Sverige.
Det kan också finnas mer specifika krav som att bolaget ska ha en omsättning på minst 50 000 kronor, och att bolaget ska kunna uppvisa försäljning senaste 6 månaderna.
För att kunna ansöka om företagslån till ett nystartat företag måste en bolagsman gå i personlig borgen för lånet.
Det som främst kommer avgöra om lånet blir beviljat eller inte är borgensmannens kreditvärdighet, eftersom denna blir betalningsskyldig om företaget inte kan återbetala lånet i tid.
Men det kan ofta kräva mer än så, det kan vara klokt att förbereda dig med en affärsplan, framtidsplan och likviditetsbudget.
Långivaren kan utöver kreditupplysningen även kolla på grundarens utbildning och erfarenhet, samt referenser och lånets syfte.
Vad kostar ett lån till nystartat företag?
Det går inte att säga på förhand vad lånet kommer kosta, räntan eller avgiften för lånet baseras på långivarens prissättning och borgensmannens kreditvärdighet.
Om företaget har varit aktivt ett tag och har omsättning kan detta också påverka vilken ränta du får.
Företagslån till nystartade bolag kostar dock i regel mer än lån till etablerade företag.
Den högre lånekostnaden fungerar som ett slags komplement till den ökade risken som långivaren tar när de lånar ut pengar till ett nytt bolag utan någon ekonomisk historik.
Därför är det viktigt att utvärdera om ett lån faktiskt kommer hjälpa företaget att växa, då höga räntor kan bli väldigt kostsamma.
Kan nystartade företag få lån från storbanker?
Det är väldigt svårt att få igenom ett företagslån via en storbank som nystartat företag.
Våra stora banker i Sverige kräver i regel att företag som vill låna kan visa upp åtminstone 1 bokslut för att ansökan inte ska avfärdas.
Större banker beviljar oftast lån till väletablerade företag som har en hög kreditvärdighet, ofta även mot en säkerhet.
Som nystartat företag har man bäst chans på att bli beviljad ett lån genom att ansöka via låneförmedlare som samarbetar med nischbanker och mindre kreditgivare.
Dessa långivare bedömer företagets betalningsförmåga på fler faktorer än bara årsredovisningen.
Vanliga frågor och svar (FAQ)
Vanligtvis är det lägre lånebelopp som beviljas till nystartade bolag, det kan vara allt från 10 000 - 200 000 kronor.
I vissa fall kan högre lånebelopp beviljas, men då krävs det ofta att företaget kan visa upp en budget- och affärsplan, har börjat bedriva försäljning och har en borgensman med god kreditvärdighet.
Det är många nystartade företag som får avslag på sin låneansökan, vilket kan bero på flera saker.
Om långivaren inte tror på företagsidén eller anser att risken är för hög kommer det bli svårt att få ett företagslån beviljat.
Det kan vara en bra idé att ta reda på varför du har fått avslag genom att fråga långivaren. I vissa fall kan du behöva komplettera din ansökan med ytterligare information.
Största chansen för ett nystartat företag att få lån är genom att ansöka via en låneförmedlare som endast tar en kreditupplysning och skickar ut den till flera banker.
Utöver eget kapital och starta eget-bidrag från arbetsförmedlingen kan du försöka anskaffa kapital till företaget genom ett privatlån.
Det finns fler långivare på den privata sidan vilket kan öka dina chanser till att få ett lån.
När du ansöker om ett privatlån är det endast din kreditvärdighet som avgör om låneansökan blir beviljad eller inte.
Dessutom är räntan ofta lägre när det gäller ett privatlån jämfört mot ett företagslån.