Froda logga

Bisnode

Froda

Froda logga

Froda är en långivare med mycket goda kundomdömen som erbjuder företagslån utan säkerhet upp till 5 000 000 kronor.

Du som har ett svenskregistrerat företag (oavsett bolagsform) och som har haft igång försäljning i minst sex månader kan ansöka om ett företagslån hos Froda.

99% Vårt betyg

Froda Fakta

Låna5 000 000 kr
Lånetid1 - 36 månader

Froda bank

Froda logo

Froda är ett fintechbolag / kreditinstitut som riktar sig mot småföretag i tillväxtfas. De är egentligen ingen bank men erbjuder även sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Froda står under tillsyn av finansinspektionen, bakom företaget står flertalet investerare och entreprenörer från bland annat Spotify, Google, Klarna och Avanza.

Frodas affärsmodell går ut på att erbjuda företagslån som kan hjälpa företag att växa, med en helt digitaliserad låneprocess och lån med tydliga villkor samt utan dolda kostnader.

Froda företagslån

Ett företagslån hos Froda kan beviljas i belopp om 10 000 kr upp till 5 000 000 kr. Froda beviljar vanligtvis lånebelopp som motsvarar en månadsomsättning för det sökande företaget.

Men lån på både högre eller lägre belopp kan beviljas än det du ansökt om. Froda använder en bedömningsmodell som baseras på det sökande företagets faktiska kreditvärdighet och försäljning.

En låneansökan hos Froda är alltid kostnadsfri och ej bindande.

Företagslån hos Froda kräver ingen säkerhet. Du behöver således inte använda inventarier, fastigheter och liknande som säkerhet för att beviljas ett företagslån.

Istället krävs personlig borgen, där exempelvis ägaren av företaget står som betalningsansvarig om företaget inte klarar av att betala tillbaka skulden.

Froda har två olika låneprodukter där den enda skillnaden är hur du betalar tillbaka ditt företagslån, vi beskriver detta här nedan.

Froda Fast

Froda Fast är den vanligaste typen av återbetalning, där du följer en fast amorteringsplan och betalar av ditt lån varje dag eller veckovis.

Lånet betalas av via autogiro, och du kan lägga upp en amorteringsplan på upp till 36 månader.

Det kan finnas möjlighet att komma överens om en annorlunda återbetalningsmodell, om ditt företag exempelvis har en försäljning som inte passar daglig återbetalning.

Froda Flex

Froda Flex är precis vad det låter som, ett mer flexibelt alternativ där du själv kan styra över dina inbetalningar.

Med Froda Flex kan du amortera när du vill och du betalar endast löpande ränta på de pengar du faktiskt använder.

Det är dock inte alla företag som erbjuds Froda Flex, utan endast de kunder som kan uppvisa en mycket god kreditvärdighet.

Hur ansöker man om ett företagslån hos Froda?

Processen för att ansöka om ett företagslån hos Froda är mycket enkel och kan beskrivas i tre olika steg, dessa kan du se här nedan.

Så ansöker du om Froda företagslån

Steg 1 – Identifiering

Påbörja din ansökan genom att verifiera och identifiera dig med BankID.

Då kan Froda se att du har en koppling till företaget och du tillåts göra en ansökan.

När du skickar in din ansökan tas en kreditupplysning via Bisnode, det påverkar alltså inte din kreditvärdighet hos UC. Ansökan är dessutom kostnadsfri och du binder dig inte till något.

Steg 2 – Se pris och villkor

I nästa steg presenteras ditt låneerbjudande och maximala låneutrymme.

Du kan här skräddarsy ditt företagslån genom att ange ditt önskade lånebelopp, lånetid och avbetalningsplan som passar dig.

Steg 3 – Ansök direkt eller spara

Nu vet du hur mycket ditt företag får låna, till vilken ränta och vad den totala kostnaden blir.

Du kan välja att skicka in din ansökan direkt eller välja att spara låneerbjudandet till ett senare tillfälle.

Vilka krav gäller för att låna hos Froda?

För att kunna låna pengar av Froda krävs det att du uppfyller ett par grundkrav:

 • Bolaget är svenskregistrerat
 • Företaget kan uppvisa försäljning i minst 6 månader
 • Bolaget är en enskild firma, AB, HB eller KB
 • Personlig borgen

Det finns inga krav på säkerhet för att låna hos Froda annat än personlig borgen. 

Utöver ovanstående krav görs även en kreditupplysning där Froda bedömer företagets återbetalningsförmåga.

Vad kostar ett lån hos Froda?

Kostnaden för ett företagslån hos Froda påverkas av lånebeloppet, lånetiden, din kreditvärdighet och ditt företags omsättning.

När du lånar pengar hos Froda betalar du antingen en fast kostnad med låneprodukten Froda Fast, eller en löpande ränta med låneprodukten Froda Flex.

Froda erbjuder en tydlig prisbild när du ansöker om lånet, det tillkommer aldrig några övriga kostnader utöver din fasta månadskostnad, som uppläggningsavgift eller andra dolda kostnader.

Här kan du se ett kostnadsexempel på ett företagslån hos Froda, återbetalningstiden är 12 månader.

 • Lånebelopp: 100 000 kr / 500 000 kr / 1 000 000 kr
 • Månadskostnad: 8 567 kr / 42 750 kr / 85 483 kr

Ett lån på 100 000 kr kostar i exemplet: 102 804 kr

Ett lån på 500 000 kr kostar i exemplet: 513 000 kr

Ett lån på 1 000 000 kr kostar i exemplet: 1 025 796 kr

Fördelar och nackdelar med Froda

Froda har Sveriges nöjdaste kunder tre år i rad enligt Trustpilot. Därför är det inte heller konstigt att det finns mycket fler fördelar med Froda än nackdelar.

Här kan du se några fördelar med Froda:

 • Enkel ansökan
 • Besked och offert samma dag
 • Snabb utbetalning
 • Erbjuder prisgaranti
 • Tar inte UC
 • Tydliga priser, inga dolda avgifter eller uppläggningsavgift

Froda erbjuder en prisgaranti som innebär att de ska erbjuda minst lika lågt pris som deras konkurrenter.

Om du under de senaste 30 dagarna har fått ett låneerbjudande till ett lägre pris från en annan långivare än vad du fått från Froda, så matchar de priset.

Du kan läsa mer om Frodas prisgaranti här.

Nackdelar med Froda

 • Mobilt BankID krävs vid ansökan
 • Längsta återbetalningstid är endast 36 månader
 • Det kan ta upp till 24 timmar innan du får en offert

Froda omdöme

Som långivare för företagslån har Froda Sveriges nöjdaste kunder 3 år i rad enligt Trustpilot, där de har betyget “Utmärkt”.

De visar upp ett betyg på 4,8 av 5 möjliga enligt omdömen från 370 recensioner.

Froda erbjuder en automatiserad, digitaliserad låneprocess som fungerar mycket enkelt och smidigt.

De är dessutom väldigt tydliga med sina priser och vilka krav som gäller för att låna, och erbjuder en hjälpsam och professionell kundtjänst som går att lita på.

Det är tydligt att ovan nämnda faktorer är största anledningen till att kunder är nöjda med Froda som långivare.

Froda kreditupplysning

Froda tar inte en upplysning via UC när du ansöker om ett företagslån.

När du ansöker om att låna pengar hos Froda tas en kreditupplysning på företaget via Bisnode. Detta innebär att ditt företags kreditvärdighet inte påverkas.

För att kunna beviljas ett företagslån hos Froda krävs personlig borgen, men även här påverkar inte kreditupplysningen din personliga kreditvärdighet.

Detta beror på att samtliga kreditupplysningar görs via Bisnode, som fungerar som en så kallad mikroupplysning.

I vissa fall kan det göras en företrädareupplysning på styrelseledamöter, dessa upplysningar tas dock i ledamöternas egenskap som företagsföreträdare och inte som privatpersoner.

Därför påverkas inte privatpersonens kreditvärdighet i detta fallet heller.

Froda kundtjänst

Du kan kontakta Froda om du har någon fråga, fundering om företagslån eller tekniska problem.

För att komma i kontakt med Froda kan du ringa in, maila eller öppna livechatten som du hittar längst ner till höger på Frodas hemsida.

Du hittar dessutom mängder med vanliga frågor och svar när du navigerar runt på sajten genom att scrolla längst ner på varje sida.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Hos Froda är det möjligt att låna mellan 10 000 kr upp till 5 000 000 kr. Hur mycket ditt företag får låna beror på företagets kreditvärdighet och månadsomsättning.

I genomsnitt beviljar Froda lånebelopp som motsvarar en månadsomsättning i ditt företag, men det kan variera. Både lägre och högre lånebelopp kan erbjudas baserat på flera faktorer.

Froda kräver endast en kreditupplysning via Bisnode och ett godkännande för att se ditt företags transaktionshistorik hos din bank för att kunna bedöma din ansökan.

Det krävs ingen affärsplan eller liknande dokumentation för att ansöka om ett Froda lån. Kreditbedömningen utgår istället från ditt företags historik och betalningsförmåga.

Efter signerat låneavtal betalar Froda ut pengarna direkt och når ditt företagskonto nästa bankdag.

Låneansökan tar endast några minuter och du kan se ditt företags möjliga låneutrymme direkt. När du accepterar ett låneerbjudande får du ett slutgiltigt besked inom 24 timmar.

Därefter skickas länken ut som du kan använda för att signera låneavtalet.

Mitt Froda är en app som används för att ge dig fullständig översikt av ditt företagslån. Du kan se lånet som helhet, avbetalningsplanen och ditt tillgängliga låneutrymme.

Med Mitt Froda kan du även utöka lånet, pausa avbetalningen eller lösa ditt lån utan extra kostnad. Du kan dessutom ladda ner bokföringsunderlag för att underlätta för din revisor.

Ett företagslån hos Froda har en fast månadskostnad. Utöver den fasta kostnaden tillkommer det aldrig några andra avgifter, som exempelvis uppläggningsavgift eller påminnelseavgifter.

Vad ditt lån kommer att kosta går inte att säga på förhand, detta baseras på lånesumma, lånetid och ditt företags omsättning och kreditvärdighet.

Eftersom det inte tas någon UC som påverkar din kreditvärdighet kan man enkelt göra en ansökan på Frodas hemsida för att se vad ett företagslån hade kostat för ditt företag.

This site uses cookies to enhance user experience.