Billiga lån

De flesta som är i behov av att låna pengar har en önskan om att hitta billiga lån. Idag finns det gott om möjligheter att på ett snabbt och smidigt sätt hitta ett billigt lån. Här listar vi långivare som är kända för att kunna erbjuda en låg ränta när du har rätt förutsättningar.

Advisa logga
Jämför mellan 40 långivare

1. Advisa

100%
Advisa förmedlar privatlån upp till 600 000 kr med en maximal återbetalningstid…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 25,95 %

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 160000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.75 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 6.96 %. Totalt belopp att betala: 233880 kr. Månadskostnad: 1624 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Lendo logga
Sveriges största låneförmedlare

2. Lendo

99%
Lendo är Sveriges största låneförmedlare. När du är ute efter det bästa…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.

Zmarta logga
Användarvänlig jämförelsetjänst

3. Zmarta

98%
Zmarta är en låneförmedlare som erbjuder en enkel ansökningsprocess där det endast…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

*Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 5.95% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.11%, tot. belopp 239 262:-, kostnad 1 994:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2021-02-15. Individuell ränta 2.95–27.0% (effektiv ränta 2.99–29.90%). Återbet. tid 1-20 år.

Sambla logga
Jämför flest lån

4. Sambla

76%
Sambla är en jämförelsetjänst av privatlån. Låna upp till 600 000 kr.…
UpplysningUC
Låna upp till600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%. Uppdaterat 2021-05-18.

Billiga lån 2023

Vad som klassas som ett billigt lån idag är egentligen individuellt. Det som påverkar kostnaden mest är räntan och därför är det viktigt att försöka hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. Dessutom har du möjlighet att påverka din kreditvärdighet, vilket i sin tur ger dig större möjlighet att få låg ränta.

Vi på Kreditval hjälper dig att jämföra långivare och låneförmedlare för att du ska kunna hitta ett så billigt lån som möjligt. Nedan går vi också igenom vad ett billigt lån är samt ger information om olika typer av billiga lån.

Vad räknas som ett billigt lån

Vad som gör ett lån billigt är individuellt eftersom vi alla har olika förutsättningar. Den absolut lägsta räntan du kan hitta för ett lån är runt 2,95 %. Dock kan det krävas en god ekonomi och en hög kreditvärdighet för att vara aktuell för den lägsta räntesatsen.

Sedan är det inte enbart räntan som påverkar om ett lån är billigt eller inte. Utöver räntan finns det andra avgörande faktorer, såsom:

 • Hur mycket du betalar på lånet varje månad
 • Totalkostnad för lånet

Det kan vara klokt att inte stirra sig blind på den vanliga räntesatsen. Istället bör du kontrollera vad den effektiva räntan ligger på.

Det är nämligen den effektiva räntan som talar om hur mycket du kommer att betala totalt. I den räknas både den vanliga räntan och alla övriga avgifter som tillkommer för lånet.

Billiga lån med låg ränta

Det är många som vill hitta billiga lån med låg ränta och det finns en hel del långivare på marknaden som kan erbjuda detta. Dock är det så att de allra flesta långivarna idag tillämpar individuell räntesättning.

Detta innebär att de har ett ränteintervall där det främst är din kreditvärdighet som avgör hur hög din ränta blir. En bättre kreditvärdighet ger lägre ränta.

Du bör också vara medveten om att återbetalningstiden påverkar hur mycket du betalar för lånet totalt. En längre återbetalningstid innebär högre kostnader för dig som låntagare.

Ränteavdrag

I Sverige har vi någonting som kallas ränteavdrag för de lån och krediter vi innehar. Det ligger på 30 % av dina nettoräntekostnader, upp till 100 000 kronor. Högre räntekostnader ger ett avdrag på 21 %.

Det här är någonting som dras av i din deklaration varje år. Du får sedan tillbaka pengarna när det är dags för skatteåterbäringen.

Om du lånar 100 000 kronor eller mindre till en ränta på 9 % betalar du därför egentligen bara 6 % i ränta tack vare avdraget.

Billiga lån utan säkerhet

Privatlån är oftast lån utan säkerhet, därmed finns det en hel del billiga lån utan säkerhet att ansöka om. När du inte har någon säkerhet är det enbart din kreditvärdighet som påverkar vilken ränta ditt lån får.

Ett lån utan säkerhet kan du använda till vad du vill, vilket är utmärkt om du till exempel behöver renovera hemma. Det finns lån utan säkerhet på upp till 600 000 kronor på marknaden idag.

Billiga lån utan UC

Upplysningscentralen är ett företag som utför kreditupplysningar och som sparar förfrågningar i sitt system. Många förfrågningar försämrar kreditvärdigheten, därför vill många hitta billiga lån utan UC.

Idag finns det såväl långivare som låneförmedlare som använder sig av andra kreditupplysningsbolag. Dock är många av de lån du kan ta utan UC lån med höga kostnader och kan därmed inte räknas som billiga lån.

Det är främst om du vill låna låga belopp du kan hitta alternativ där till exempel Creditsafe eller Bisnode är företagen som utför kreditupplysningen. Men vanligtvis är kostnaderna högre än vid ett lån med UC.

Faktorer som avgör din lånekostnad

Det finns en hel del faktorer som avgör vilken lånekostnad du får. Kreditvärdigheten bedöms nämligen utifrån många faktorer.

Det som egentligen bedöms är hur hög risk långivaren tar när de lånar ut pengar till dig. Ju mindre risken är att de inte får tillbaka sina pengar desto lägre blir räntan.

De främsta faktorerna som påverkar din kreditvärdighet är:

 • Årsinkomst
 • Ålder
 • Anställningsform
 • Civilstånd och antal barn
 • Hur många lån du har
 • Antalet förfrågningar hos UC
 • Skuldbelopp

Vissa av de här faktorerna kan du inte påverka, medan andra kan ändras för att förbättra din kreditvärdighet.

Förbättra din kreditvärdighet

Du kan förbättra din kreditvärdighet på en del sätt. Det är förstås inte möjligt att påverka din ålder och hur många barn du har, och även årsinkomsten kan vara knepig att öka på ett snabbt sätt.

Du kan dock påverka hur många lån du har om du till exempel samlar dem till ett stort lån istället. Antalet förfrågningar hos UC är också påverkansbart.

Om du vet att du har många förfrågningar kan du vänta tills de försvinner om du har möjlighet till det. De sparas nämligen inte i all oändlighet.

Du som till exempel har en provanställning eller arbetar på timmar kan också tjäna på att försöka få en fast tjänst. Det ger nämligen en större trygghet för långivaren. Du kan också ta hjälp av en medsökande för att hålla kostnaderna nere.

Om du har en betalningsanmärkning kommer det också innebära högre lånekostnader. Det är därför rekommenderat att vänta att ansöka om lån tills anmärkningen försvinner.

Dock finns det möjlighet att hitta billiga lån trots betalningsanmärkning, men du får ännu lägre kostnad om du inte har anmärkningen.

Ett sätt för dig att undvika att göra din kreditvärdighet sämre är genom att ansöka om lån via en låneförmedlare. Då tas endast en kreditupplysning även om din ansökan skickas till många långivare. På så sätt får du bara en förfrågan istället för flera stycken.

Låna med en medsökande

Om du är gift eller sambo kan du med hjälp av denne få ett billigare lån. Sannolikheten att få billiga lån med låg ränta är nämligen större om ni är två som söker.

Anledningen till det är att ni har två inkomster och är två personer som delar ansvaret. Då räknas era respektive kreditvärdigheter samman.

Det behöver inte heller vara din make, maka eller sambo som är medsökande. En annan familjemedlem eller vän kan också ansöka med dig.

Ju bättre kreditvärdighet din medsökande har desto bättre är det för sannolikheten att ni ska erbjudas billiga lån med låg ränta.

Samla lån och krediter

Ett annat sätt att förbättra kreditvärdigheten på är genom att samla de lån och krediter du redan har. Det är fördelaktigare att ha ett större lån än flera små.

När du samlar dina lån och krediter brukar det också leda till bättre villkor med lägre kostnader, vilket gör det ännu mer fördelaktigt. Genom att lösa dyra lån och krediter får du en lägre månadsbetalning och därmed mer pengar över.

Det finns billiga lån som du kan ansöka om just för att lösa dina befintliga avbetalningar. Ibland kan du låna mer än vad dina krediter är på och samla allting tillsammans i ett lån.

Krav för att få billiga lån

Att låna pengar kommer alltid med krav. När du vill ta billiga lån med låg ränta eller utan säkerhet behöver du uppfylla en del krav för att det ska vara möjligt.

De här kraven kan dock variera stort mellan olika långivare. Därför bör du alltid läsa igenom vad som gäller hos respektive företag.

Använder du dig av en låneförmedlare kommer du att få låneerbjudande av de låneinstitut där du uppfyller kraven som ställs, medan de andra inte ger dig några erbjudanden. Om du vill få ett billigt lån höjs kraven och här följer några exempel:

 • Minst 18 år och bosatt i Sverige
 • Årsinkomst på minst 200 000 kronor (höjer chanserna ju högre inkomst du har)
 • Har en medsökande
 • Fast anställning alternativt pension
 • Deklarerad inkomst sedan minst tre år tillbaka
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Aktuella krediter och lån på mindre än 300 000 kronor
 • Mindre än 10 förfrågningar hos UC det senaste året (inga den senaste månaden)

Vi vill påpeka att det skiljer sig mellan olika långivare vad som krävs för att få billiga lån med låg ränta. Ovanstående lista är bara allmänna faktorer som spelar roll.

Jämför långivare för att hitta billiga lån

Alla långivare på den svenska marknaden har sina olika bedömningar gällande vad som kan ge ett billigt lån. Därför är det allra bästa sättet när du är ute efter ett lån med låga avgifter att jämföra långivare.

Att någon får låg ränta hos en långivare betyder inte att du får det. Därför är det en bra idé att använda sig av en låneförmedlare.

Vi hjälper dig gärna med att hitta det billigaste lånet för just dig. Genom att göra det ökar sannolikheten att du hittar ett billigt lån.

Faktum är att det kan skilja många procent mellan de räntor du blir erbjuden hos olika låneinstitut. Eftersom en låneförmedlare bara tar ut en kreditupplysning har du dessutom ingenting att förlora på att jämföra lån.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Det är svårare att hitta ett billigt lån om du har en betalningsanmärkning. Men du kan använda en låneförmedlare för att hitta det billigaste lånet utifrån just dina förutsättningar.

Det är inte så lätt att hitta lån med låga avgifter utan att en upplysning tas av UC. Några långivare erbjuder dock låga lånebelopp utan UC, men de kostar i regel mer.

Ja. Ju längre återbetalningstid desto mer kostnader blir det för lånet.
This site uses cookies to enhance user experience.