Lån till kontantinsats

Det är många frågor som dyker upp när man ska in på bostadsmarknaden och de viktigaste punkterna att räkna med är kostnaden. Vad blir månadskostnaden och hur mycket pengar ska betalas i kontantinsats?

Här nedan går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du behöver ta ett lån till kontantinsatsen.

Advisa logga
Jämför mellan 40 långivare

1. Advisa

100%
Advisa förmedlar privatlån upp till 600 000 kr med en maximal återbetalningstid…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 25,95 %

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 160000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.75 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 6.96 %. Totalt belopp att betala: 233880 kr. Månadskostnad: 1624 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Lendo logga
Sveriges största låneförmedlare

2. Lendo

99%
Lendo är Sveriges största låneförmedlare. När du är ute efter det bästa…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.

Zmarta logga
Användarvänlig jämförelsetjänst

3. Zmarta

98%
Zmarta är en låneförmedlare som erbjuder en enkel ansökningsprocess där det endast…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

*Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 5.95% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.11%, tot. belopp 239 262:-, kostnad 1 994:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2021-02-15. Individuell ränta 2.95–27.0% (effektiv ränta 2.99–29.90%). Återbet. tid 1-20 år.

Sambla logga
Jämför flest lån

4. Sambla

76%
Sambla är en jämförelsetjänst av privatlån. Låna upp till 600 000 kr.…
UpplysningUC
Låna upp till600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%. Uppdaterat 2021-05-18.

Vad är en kontantinsats?

Kontantinsatsen är något av det första att tänka på när du börjar leta bostad. I många fall är det även den som styr över vilken prisklass du kan leta bostad i då kontantinsats och slutpris går hand i hand.

När du köper bostad tar du oftast ett bolån för att kunna betala för affären. För att kunna teckna ett bolån kräver bankerna en viss säkerhet och denna säkerhet är vad bankerna kallar en kontantinsats.

Summan av kontantinsatsen beror på hur mycket bostaden kommer kosta men i regel är det minst 15 % av slutpriset som gäller. Tänk på att det även kan tillkomma kostnader för lagfart och andra utgifter som ska betalas i samband med bostadsköpet.

Kontantinsatsen ska vara bankens säkerhet på att du har råd att köpa din bostad. Tänk därför på att ha din kontantinsats på banken i god tid innan det är dags att ansöka om bostadslån för att inte riskera att det blir problem.

En av förutsättningarna för att köpa bostad är självklart pengar och du har kanske inte alltid haft möjlighet att spara ihop de pengar som behövs. Därför är det många som funderar på hur det funkar med att ta ett lån till kontantinsats och vi har svaren på det.

Dagens bostadsmarknad är dessutom kännetecknad av höga priser och en kontantinsats på 15 % kan därför bli en hög summa.

Hur lånar jag till kontantinsats?

Att ta ett lån till kontantinsats blir allt vanligare. Idag finns det mängder med olika långivare där du kan ansöka om lån till kontantinsats.

Du väljer själv om du ska låna till hela eller bara en del av summan och sedan behöver du bara hitta den bästa banken för dig.

Det är inte alltid det går att få lån till en kontantinsats hos den bank där du får ditt bolån. Tänk på att kontantinsatsen ska vara bankens säkerhet på att du har råd att köpa din bostad.

Var kan jag låna till kontantinsatsen?

Som tur är finns det en mängd låneinstitut på marknaden som erbjuder lån till kontantinsats. Det vanligaste är att du tar ett privatlån, även kallat för blancolån, för att kunna betala kontantinsatsen.

För att ta ett lån till kontantinsats bör du kolla upp vilka räntor du kan få. Det gör du enkelt genom att jämföra olika banker innan du väljer lån.

Tänk på att vissa banker även har uppläggningsavgifter och aviavgifter som snabbt ökar månadskostnaden. Därför är det viktigt att du tittar på den effektiva räntan, eftersom den talar om hur mycket du sammanlagt kommer att betala för lånet.

Hur mycket kan jag låna?

Hos många banker kan du låna upp till 600 000 kronor men vad du faktiskt kan låna beror på många faktorer. Inkomst, övriga lån och kreditvärdighet är några exempel på vad som styr över hur mycket just du får låna.

Har du medsökande kan även det utöka beloppet du blir beviljad. Är du gift eller sambo är det bäst att ansöka tillsammans med din partner.

Vad blir min månadskostnad?

Kostnaden på ditt nya lån styrs självklart av vilken ränta du får. De flesta banker har en enkel kalkyl med exempelränta där du kan se ungefär vad ett lån kommer kosta.

Har du god kreditvärdighet blir räntan oftast lägre än exemplet, men den kan också bli högre. Den individuella räntan beror på flera faktorer som långivaren använder för att räkna ut hur stor risken är att låna ut pengar just till dig.

Jämför lån innan du lånar

Att ta ett lån till kontantinsats är vanligare än någonsin och det finns ett hav av banker som alla vill låna ut pengar. Jämför du lån via en låneförmedlare kan du vara säker på att få det bästa erbjudandet för just dig.

Att jämföra lån hos en låneförmedlare är positivt, du får enkelt en lista över alla banker som vill erbjuda dig ett lån och du kan själv välja bland de erbjudande som känns bäst för dig.

Dessutom får du bara en förfrågan registrerad hos Upplysningscentralen vilket är till stor fördel när du sedan ska söka ditt bolån. Många förfrågningar påverkar nämligen din kreditvärdighet negativt.

Att tänka på innan du jämför

Jämför alltid flera banker samtidigt så du får ett brett utbud med bara en UC-förfrågan. Var även säker på att du har god kreditvärdighet för att få de bästa räntorna på marknaden.

Den största och viktigaste anledningen till att jämföra lån är för att jämföra räntan. Undersök vilken långivare som erbjuder dig den lägsta räntan.

Glöm dock inte att det inte bara är räntan som är viktig. Därefter bör du även titta på uppläggningsavgift och aviavgifter, det finns många hundralappar att spara även där.

För att enkelt få översikt över hur räntan och avgifterna påverkar återbetalningen ska du titta på den effektiva räntan. Där vägs alla kostnader in och med den effektiva räntan kan du räkna ut hur mycket du betalar tillbaka sammanlagt.

Tar du ett lån på 100 000 kronor där den effektiva räntan ligger på 12 % betalar du sammanlagt tillbaka 112 000 kronor. 12 000 kronor är summan av räntan och avgifterna för lånet.

Så går du tillväga när du hittat ett lån

När du har lyckats hitta en långivare med låg ränta och avgifter återstår ansökan. Det finns olika sätt att ansöka om nytt lån, men allt oftare erbjuder bankerna dig möjligheten att signera ansökan direkt med BankID.

Du får svar direkt på skärmen och kan därefter signera och godkänna ditt nya låneavtal helt utan post och pappersarbete. Väljer du att jämföra lån hos en låneförmedlare brukar du få alla låneerbjudande inom 24 timmar.

Eftersom du ska låna till din framtida bostad är det en bra idé att vänta för att få det bästa erbjudandet. Då får du dessutom mer pengar över till annat som kan behövas vid ett husköp.

Fördelar med att låna till kontantinsats

Att ta ett lån till kontantinsats kan ha många fördelar. När du vet hur mycket du behöver betala in kan du i lugn och ro räkna på månadskostnaderna av de båda lånen och sedan betala av i din takt istället för att tömma kontot och betala en stor summa direkt.

Du ska inte behöva tömma alla dina sparkonto bara för att ha råd till din nya bostad. Med ett lån till kontantinsats kan ditt sparande ligga kvar till oförutsedda händelser längre fram i tiden eller annat du inte kan påverka just nu.

Tar du ett lån till kontantinsatsen kan du även i lugn och ro planera din månad med en fast kostnad på lånet. Välj ett lån med den lägsta räntan så du kan maxa din amortering varje månad och ändå kunna njuta av livets goda.

Får du in lite extra pengar en månad kan du alltid betala in extra på ditt lån. Kontrollera dock långivarens regler för tidig återbetalning.

Viktigt att tänka på

Det finns såklart saker att tänka på innan du väljer att ta ett lån till kontantinsats. Viktigast är att se till att du kan betala både privatlånet och bolånet utan problem.

Ska du ta ett lån till kontantinsats bör du göra en ordentlig kalkyl där du tar med både kostnad för bolån och lån till kontantinsats. Tänk på att lägga in lite marginaler om räntan ändras för att vara på den säkra sidan.

För bankerna är det din kreditvärdighet som säger allt om dig. Var säker på att den är så bra som möjligt innan du tar ett lån.

Har du små krediter liggandes så försök betala av dem först och har du tidigare förfrågningar hos UC så kanske du vill vänta tills de försvunnit. Då får du möjligtvis låna till lägre ränta.

Kom även ihåg att det är din kreditvärdighet som bestämmer räntan. Har du en hög kreditvärdighet ökar chanserna att få en riktigt bra ränta som i sin tur ger dig en låg månadskostnad och möjlighet att amortera av mer.

Dubbla lånekostnader

Tänk också på att du kommer att behöva betala ränta på två lån. Var därför noga med att välja ett lån med låg ränta samt att du har koll på dina utgifter varje månad så det finns utrymme att betala.

Vi hjälper dig att hitta fördelaktiga lån till kontantinsats

Utan en kontantinsats kan du inte köpa bostad. Det är svårt att spara ihop varje krona som behövs för att köpa en bostad med dagens priser.

Därför är lån till kontantinsats en fantastisk möjlighet. Vi hjälper dig gärna att hitta ett fördelaktigt lån till kontantinsats.

Här listar vi långivare som erbjuder dig möjligheten att låna pengar utan säkerhet. Tar du hjälp av en låneförmedlare påverkar det inte heller din kreditvärdighet nämnvärt.

Det är bra om du redan fått ett lånelöfte av din bank till bolånet så att du vet vilken prisklass du kan leta bostad i. På så sätt kan du också veta hur stor kontantinsats du behöver och därmed hur mycket du behöver låna.

Försök alltid betala av privatlånet först eftersom det har en ränta som är högre än den för bolånet. Med kortare betalningstid får du dessutom ett lägre återbetalningsbelopp.

This site uses cookies to enhance user experience.