Bästa kreditkortet

Kreditkort kommer med många fördelar. De har låg ränta, du kan få räntefria dagar och dessutom flera förmåner såsom rabatter hos olika företag.

Vi på Kreditval hjälper dig jämföra de olika kreditkorten som finns på marknaden och svarar på frågor såsom vad ett kreditkort är och hur det fungerar, vad skillnaderna är mellan kreditkort och bankkort och går självklart igenom dess fördelar och nackdelar.

Vad är ett kreditkort?

Med ett kreditkort får du en faktura på dina köp istället för att pengarna dras direkt från ditt bankkort. I slutet av månaden får du en samlingsfaktura med alla köp du gjort under månaden. 

Väljer du att betala hela fakturabeloppet direkt behöver du inte betala någon ränta men väljer du att delbetala fakturan behöver du betala en ränta på det beloppet som ska betalas. 

Kreditkort kommer med olika förmåner. Med vissa kreditkort kan du exempelvis få rabatt på drivmedel eller extra reseförsäkring. Dessutom behöver du inte oroa dig över att betala för något i förväg och att företaget i fråga ska gå i konkurs. Om företaget går i konkurs får du pengarna tillbaka från kortutgivaren, något som kallas för chargeback. 

Vad är skillnaden mellan bankkort och kreditkort?

Bankkort (debetkort) får man ofta från sin bank. Du betalar med ditt kort och pengarna dras direkt från kontot som kortet är kopplat till.

Med ett kreditkort handlar du istället på kredit vilket innebär att du lånar pengar från kreditgivaren. Beloppet får du sedan betala tillbaka till dem. Betalar du tillbaka beloppet inom den räntefria perioden (ofta mellan 30 – 60 dagar) behöver du inte betala någon ränta men önskar du skjuta på betalningen behöver du betala ränta till kreditgivaren. 

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Det finns både för- och nackdelar med kreditkort. Här nedanför reder vi ut dessa.

Fördelar med kreditkort

 • Låg ränta. Räntan på ett kreditkort håller sig vanligtvis omkring 10 – 20 %. Det är en förmånlig ränta om vi exempelvis jämför med snabblån som är ett annat alternativ för att snabbt låna pengar.
 • Alltid tillgång till pengar. Med ett kreditkort har du alltid en buffert nära till hands. Du kan exempelvis smidigt ersätta tvättmaskinen som gått sönder och betala tillbaka senare om du inte har pengarna på kontot just nu. 
 • Förmånliga bonusar och rabatter. I princip alla kreditkort kommer med förmånliga rabatter. Du kan får rabatt på allt från drivmedel till resor och hos olika butiker.
 • Reseförsäkring. Köper du en resa med ditt kreditkort ingår ofta en kompletterande reseförsäkring. Det kan exempelvis handla om att du får ersättning om flyget eller bagaget blir försenat. Du kan också få gratis avbeställningsskydd som du annars brukar behöva betala extra för. 
 • Ger dig full koll på dina transaktioner. Du får i slutet av månaden en lista med dina genomförda transaktioner. Det innebär att du får full koll på vad du betalat för. Det gör det enklare att upptäcka felaktiga eller dubbla transaktioner varefter du kan kontakta kortföretaget för att rätta till felen. 
 • Räntefria dagar. Kreditkort kommer med ett x antal räntefria dagar. Antalet dagar skiljer sig beroende på kreditkort men ofta ligger det inom 30 – 60 dagar. Det innebär att om du betalar tillbaka din skuld inom denna tiden behöver du inte betala någon ränta för din skuld vilket innebär att du kan låna pengar en viss tid kostnadsfritt. 
 • Chargeback. Det är tråkigt att betala för något i förväg varpå företaget i fråga går i konkurs. Det behöver du inte oroa dig över med ett kreditkort då du får pengarna tillbaka från kortutgivaren om detta skulle ske. 

Nackdelar med kreditkort

 • Kommer med ränta och eventuella övriga avgifter. Du behöver betala ränta om du inte betalar tillbaka din skuld inom den räntefria perioden. Vissa kreditkort har också en årsavgift som du behöver betala. Däremot får du många rabatter och bonusar med ett kreditkort vilket ofta väger upp den eventuella årsavgiften.
 • Kan locka till fler och onödiga köp. Med ett kreditkort är det lätt att lockas till att handla mer än vad man har råd med. Du kan få en falsk känsla av att du har råd att köpa vissa saker vilket du kanske inte har. I verkliga fallet lånar du pengar som du kanske inte hade gjort via exempelvis ett snabblån. 
 • Kan locka till delbetalning. Det kan vara lockande att skjuta upp fakturan för ditt kreditkort och lägga dina pengar på annat. Detta skapar onödiga räntekostnader. Har du möjlighet att betala tillbaka skulden inom den räntefria perioden är det självklart alltid bäst att göra för att slippa betala ränta.

Vad kostar ett kreditkort?

Vissa kreditkort är kostnadsfria medan vissa har en årsavgift om ett par hundralappar. Det är ofta de mer exklusiva kreditkorten som kommer med en årsavgift men samtidigt också med fler förmåner och bonusar. 

Att ha ett kreditkort kan alltså vara gratis om du väljer ett utan årsavgift, men bara om du väljer att inte skjuta upp dina kreditkortsskulder. 

När du handlar med ditt kreditkort får du en faktura i slutet av månaden. Betalar du fakturan i tid får du ingen ränta och betalar alltså inget extra. Väljer du däremot att skjuta upp betalningen kommer du behöva betala en ränta. Denna ränta ligger ofta mellan 10 – 20 %. 

Räkneexempel för kreditkort 

Låt säga att du handlar för 12 500 kr en månad. Du väljer att enbart betala av 500 kr på fakturan. Resterande del av fakturan, 12 000 kr, överförs då till nästkommande faktura och en ränta tillkommer. Är den bestämda räntan på kortet 10 % betyder du att du får en årsräntekostnad på 1 200 kr. 

Beloppet får du fram genom att multiplicera räntan (i detta fallet 10 %) med antalet månader på ett år (12). Det betyder att den uppskjutna skulden på 12 000 kr kommer kosta dig 100 kronor extra i ränta nästkommande månad.

Kom ihåg! Räntan skiljer sig mellan olika kreditkort. Detta är ett exempel där räntan är satt till 10 %. Det finns kreditkort som kommer med både lägre och högre ränta än så. 

Hitta det bästa kreditkortet – och så ansöker du!

Det är enkelt att ansöka om ett kreditkort och i dagens samhälle är det simpelt att göra online på egen hand. Vi rekommenderar att du följer våra tre steg nedan när du ska ansöka om ett kreditkort. 

 1. Jämför olika kreditgivare

Det allra första du behöver göra för att hitta det bästa kreditkortet är att jämföra olika kreditkort. 

Du kan välja att gå genom din nuvarande bank och skaffa ett kreditkort där, men se till att först jämföra olika aktörer för att skaffa dig det bästa kreditkortet som passar just dig och din livsstil. Det kan vara så att det finns andra kreditgivare än just din bank som erbjuder det bästa kreditkortet för just dig. 

Reser du mycket kanske du vill skaffa ett kreditkort som ger dig reseförsäkring. Kör du mycket bil kanske du istället vill skaffa dig ett kreditkort där du får rabatt på drivmedel. 

Här hos Kreditval kan du enkelt se vad de olika kreditkorten erbjuder. 

 1. Skicka in en ansökan

Du ansöker vanligtvis om kreditkort via internet. Du kan också göra det via telefon eller brevledes även om det är mer ovanligt och krångligare. Du fyller alltså i en ansökan om kreditkort hos den valda aktören och skickar in denna. 

En kreditupplysning kommer tas för att kreditgivaren ska få reda på din ekonomiska situation och om du är lämplig att få ett kreditkort och med vilket maxkredit. 

 1. Du får besked om du blivit beviljad och kreditbelopp

När kreditupplysningen är genomförd får du besked om du blivit beviljad eller ej men också om hur stor kredit du beviljas på ditt kreditkort. Om du skickar in din ansökan via internet eller via telefon får du vanligtvis svar omgående på din ansökan. Det tar längre tid om du skickar in din ansökan brevledes. 

Krav för att ansöka 

Det finns vissa grundkrav som alltid behöver uppfyllas för att bli beviljad ett kreditkort. Det handlar dels om att du behöver vara 18 år och inte ha någon betalningsanmärkning. 

Däremot finns andra krav som skiljer sig mellan olika kreditgivare då det är upp till varje enskild kortutgivare att bestämma hur höga och många kraven ska vara. 

Grundkraven för att bli beviljad ett kreditkort är att du:

 • Är minst 18 år gammal
 • Inte har några betalningsanmärkningar
 • Är folkbokförd i Sverige
 • Har anställning och en fast inkomst 

Det finns också de kreditgivare som exempelvis kräver att du har ett svenskt ID, att du varit bosatt i Sverige ett visst antal år eller har en fast inkomst på ett visst belopp. De mer exklusiva korten med höga årsavgifter ställer ofta högre krav på inkomst. 

Har du en låg kreditvärdighet kan det vara bra att titta på de kreditkort som har låga grundkrav för att öka dina chanser att få din ansökan beviljad.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Vilket som är det bästa kreditkortet är individuellt då de olika korten kommer med olika förmåner. Jämför de olika kreditkortens förmåner och hitta det kort som passar dig allra bäst. Det kan också vara en fråga om krav. Har du låg kreditvärdighet kan du behöva söka dig till en kreditkortsutgivare med låga krav.

Ja, det finns många fördelar med kreditkort. Dels kommer de med räntefria dagar men du kan också få diverse rabatter, exempelvis på drivmedel eller olika butiker. Förmånerna skiljer sig från kreditkort till kreditkort.

Nackdelar med kreditkort kan vara att du lockas till fler köp då du kan få en tanke om att du har tillgång till pengar du egentligen inte har. Du behöver också betala ränta om du inte betalar tillbaka din skuld inom den räntefria perioden.

Det är faktiskt säkrare att betala med ett kreditkort än ett bankkort. Du behöver inte betala för något i förtid utan får i slutet av månaden en lista över de betalningar du gjort under månaden och kan enkelt gå igenom dem för att se att de stämmer.

Vilket kreditkort som är bäst för dig beror på dina preferenser. Olika kreditkort kommer med olika förmåner. För dig som kör mycket bil kan det exempelvis det bästa kreditkortet vara det som ger dig rabatt på drivmedel. För dig som reser mycket kan det exempelvis det bästa kreditkortet vara det som ger dig en omfattande reseförsäkring.
This site uses cookies to enhance user experience.