Renoveringslån

Ett renoveringslån är ett privatlån utan säkerhet. Här kan du läsa om vad man bör tänka på innan man tar ett renoveringslån. Vi listar även de bästa långivarna på marknaden för denna typen av lån.

Advisa logga
Jämför mellan 40 långivare

1. Advisa

100%
Advisa förmedlar privatlån upp till 600 000 kr med en maximal återbetalningstid…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 25,95 %

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 160000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.75 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 6.96 %. Totalt belopp att betala: 233880 kr. Månadskostnad: 1624 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Lendo logga
Sveriges största låneförmedlare

2. Lendo

99%
Lendo är Sveriges största låneförmedlare. När du är ute efter det bästa…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2021-10-15. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.

Zmarta logga
Användarvänlig jämförelsetjänst

3. Zmarta

98%
Zmarta är en låneförmedlare som erbjuder en enkel ansökningsprocess där det endast…
UpplysningUC
Låna600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

*Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 5.95% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.11%, tot. belopp 239 262:-, kostnad 1 994:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2021-02-15. Individuell ränta 2.95–27.0% (effektiv ränta 2.99–29.90%). Återbet. tid 1-20 år.

Sambla logga
Jämför flest lån

4. Sambla

76%
Sambla är en jämförelsetjänst av privatlån. Låna upp till 600 000 kr.…
UpplysningUC
Låna upp till600 000 kr
Ränta2,95 - 29,95 %

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%. Uppdaterat 2021-05-18.

Renoveringslån

Äger du en bostad som är i behov av renovering? Det finns olika sätt att finansiera en renovering, som kan ha både fördelar och nackdelar.

Om du har besparingar som kan täcka en del av kostnaderna kan du kanske klara dig med att ta ett mindre lån och därmed få en lägre lånekostnad.

I den här artikeln listar vi långivare som erbjuder lån för renovering (privatlån) och ger dig all information kring vad man bör tänka på innan man ansöker om ett renoveringslån.

Jämför renoveringslån

Att jämföra långivare innan du ansöker om ett renoveringslån är viktigt. Långivare har olika villkor, vilket påverkar dig som lånetagare och därför är det nödvändigt att du väljer rätt utifrån dina förutsättningar.

Genom att jämföra olika långivare kan du spara in mycket pengar samtidigt som du kan få bättre villkor på ditt lån.

Vi på Kreditval listar de långivare som erbjuder bäst villkor och ränta för ditt renoveringslån. Alltför att du ska spara både tid och pengar.

Att välja rätt renoveringslån

Valet mellan ett renoveringslån med eller utan säkerhet kan vara knepigt. Det kan bero på hur mycket du behöver låna och hur mycket du faktiskt kan betala i månaden. Ett renoveringslån utan säkerhet kan vara lämpligt om du redan har låga månadsutgifter. Lånet kan även vara ett bra alternativ om du inte har möjlighet att utöka ditt nuvarande bolån.

Vad är ett privatlån?

Ett renoveringslån är en ett privatlån utan säkerhet, vilket innebär att du i stort sett kan använda pengarna till vad du vill. Privatlånet utan säkerhet ligger oftast mellan 5 000 – 600 000 kronor. På grund av bristen av säkerhet är det en högre renoveringslån ränta du betalar för den här varianten.

För att du ska få ta ett privatlån behöver du uppnå vissa villkor. Du måste vara över 18 år och ha en årsinkomst på över 120 000 kronor. Inget skuldsaldo hos Kronofogden får förekomma de senaste sex månaderna och du måste varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.

Renoveringslån ränta

Vilken ränta du får på ditt renoveringslån är individuellt och baseras på många faktorer, som din kreditvärdighet och inkomst. Det är därför svårt att säga vad räntan blir för just ditt lån.

Ju högre kreditvärdighet och inkomst du har, desto lägre ränta kan du få på ditt lån. På samma vis fungerar det om du har dålig kreditvärdighet, du kan då eventuellt få ett lån men får räkna med att räntan kommer vara hög.

Den lägsta möjliga räntan som går att få hos de långivare vi listar är 2,95 %.

Om du däremot tar ett lån med säkerhet blir räntan desamma som ditt bolån. Det här blir billigare än att ta ett privatlån men omfattar hårdare amorteringskrav. Du kan å andra sidan ofta ta ett större lån när du väljer den här metoden av renoveringslån.

Renoveringslån med eller utan säkerhet

Enligt amorteringsreglerna amorterar du vanligast 2 % per år om du har en belåningsgrad ned till 70 %. Om du däremot har under 70 % amorterar du 1 % per år ner till 50 % i belåningsgrad.

Det finns olika faktorer som påverkar om du ska välja ett renoveringslån med eller utan säkerhet. Exempelvis hur mycket du behöver låna, men även hur mycket du har möjlighet att betala tillbaka per månad.

Har du låga utgifter varje månad kan ett renoveringslån utan säkerhet vara ett fullt möjligt alternativ och dessutom smidigt. Det här är även ett lämpligt val om du exempelvis inte har möjlighet att utöka ditt nuvarande bolån.

Renoveringslån genom fackförbund

Om du är medlem i något fack kan det finnas möjlighet att få ett medlemslån på 20 000 – 350 000 kronor utan säkerhet.

Med ett medlemslån kan det ibland även vara möjligt att låna till en förmånligare ränta. Lånet är ett privatlån med ränta som är framförhandlad av ditt fack och med ett försäkringsskydd utan extra avgifter.

Försäkringsskyddet innebär ett betalskydd ifall du blir sjuk eller arbetslös. Skyddet betalar då en del av lånets kostnad. Det ingår även ett livskydd som löser ut lånet om du skulle avlida.

Hur ansöker man om ett renoveringslån?

När du jämfört olika långivare och bestämt dig för att gå vidare är det nästa steget att skicka in en låneansökan.

Det kan ofta vara en bra idé att ansöka om ett renoveringslån via en låneförmedlare, eftersom du då kan få låneerbjudanden från många banker på endast en kreditupplysning.

Ett renoveringslån är ett privatlån utan säkerhet vilket innebär att du får använda pengarna till vad du vill. Det är sällan långivarna marknadsför sina lån specifikt som renoveringslån.

I vår lista för låneförmedlare kan du se att de är väldigt likvärdiga, de olika aktörer som finns inom låneförmedling.

Idag rekommenderar vi Lendo för ansökan om renoveringslån.

Ange medsökande

När du ansöker om ett renoveringslån behöver du ange viss information. Det är för att långivaren vill försäkra sig om att du har vad som krävs för att betala tillbaka lånet.

Du kan exempelvis ange en medsökande, vilket ökar dina chanser till ett bättre erbjudande. Att vara två personer på lånet ger ofta bättre lånevillkor eftersom det ökar tryggheten för långivare.

För att påbörja processen att ansöka om ett renoveringslån väljer du en långivare och går sedan vidare och genomför ansökan på långivarens hemsida.

Vad vill långivarna ha för information om dig?

Långivare kommer att be dig uppge information och exempelvis din ekonomi men du kan även behöva fylla i information om:

  • Hur mycket du vill låna och vad du vill låna till
  • Mejladress och telefonnummer
  • Personnummer
  • Civiltillstånd
  • Om du har barn
  • Boendeform och boendekostnader
  • Anställning och din inkomst
  • Verifiering genom BankID (det görs en kreditupplysning)

Nästan alltid sker ansökan helt digitalt på långivarnas plattformar online och det är en tämligen snabb process.

Ansökan av renoveringslån som medlemslån

Om du vill ansöka om ett medlemslån behöver du vara kund hos ett fack. Det kan du enkelt bli med ditt BankID. Du kan ansöka om lånet antingen digitalt eller på ett kontor. För att låna krävs det att du är medlem i ett LO- eller SACO-förbund och har varit det i minst sex månader. Du behöver även ha ett lönekonto på banken.

Att tänka på innan du tar ett renoveringslån

Innan du tar ett renoveringslån behöver du räkna ut kostnaden för renoveringen noga. Det är för att du inte ska behöva avbryta mitt i renoveringen för att pengarna är slut.

De flesta renoveringslånen som tas idag är så kallade privatlån. Det är förstås alltid viktigt att se till att du har utrymme i din ekonomi för att betala tillbaka lånet.

Du bör även jämföra de olika långivarna, eftersom du vill ha de bästa villkoren på lånet, vilket du enkelt kan göra i våra listade långivare och låneförmedlare.

Att renovera för försäljning

Om du ska renovera inför en försäljning är det viktigt att kalkylera på kostnaderna. Den totala investeringen ska vara relevant för bostadens höjda värde. Att renoveringen utförs av en firma är inget krav för att få igenom lånet. Det är däremot rekommenderat eftersom du då får en offert för kostnaderna.

Investering och vinst

Vissa renoveringar kan generera mer vinst än andra. En åtgärdande renovering som exempelvis att lägga ett nytt tak, isolera eller fixa dränering av grunden än sådan.

En effektivisering av planlösning för exempelvis matplats eller sovrum kan ge en högre vinst. Även diverse utbyggnader som exempelvis ett attefallshus eller göra garaget till en extra boyta hjälper till att öka bostadsvärdet.

Höja bolån för renovering

Du kan finansiera din renovering genom att utöka ditt bolån. Det här blir en typ av renoveringslån där bostaden står som säkerhet för lånet.

Att ta ett renoveringslån med säkerhet beskrivs vara ett förmånligt sätt att finansiera en renovering på, eftersom det utökade beloppet får samma villkor som ditt bolån. Genom att ta ett renoveringslån med säkerhet och utöka ditt bolån får du oftast en bättre ränta. Det beror på att lånet får samma villkor som bolånet.

Bolån och villkor

Om du har ett bolån på mindre än 85 % av bostadens värde kan det finnas möjlighet att utöka ditt bolån till din renovering. Du kan däremot behöva amortera ett större belopp än tidigare efter att amorteringskravet infördes 2016.

Håll därför en bra koll på ditt bolåns villkor så att du kan säkerställa att din ekonomi klarar en ökad månadskostnad. Om ditt bolån tecknades innan amorteringskravet infördes kan du bli tvungen att amortera när du vill utöka ditt lån.

Renoveringslån ränta och amortering

Din beläggningsgrad samt hur stort lånet är i förhållande till din årsinkomst påverkar din slutliga amortering. Ibland kan du ha tur i att din nuvarande bostad ökat i värde sedan du köpte den. Du kan enkelt få reda på hur mycket större ditt belåningsutrymme blivit genom att omvärdera bostaden. Det kan vidare leda till att du har möjlighet att utöka ditt nuvarande bolån med mer än det du tidigare haft.

This site uses cookies to enhance user experience.