Monara

Monara logga

Monara är en långivare som erbjuder snabblån upp till 30 000 kronor.

Monaras signum är dess snabba överföringar. Till de största bankerna överförs pengarna oftast inom fem minuter från det att ansökan har blivit beviljad.

47% Vårt betyg
Monara logga

Upplysning

Bisnode

Prisexempel: Vid kredit om 10 000 kr till 26,50 % rörlig årsränta under ett år med 12 återbetalningar blir totalt belopp att återbetala 11 493 kr (958 kr per månad) och den effektiva räntan 29,97%.

Monara Fakta

Låna30 000 kr
Ränta26,5 %

Monara lån

Ett Monara lån är ett snabblån som kännetecknas av snabba utbetalningar samt att räntan anges som månadsränta snarare än årsränta.

Processen för att ansöka om ett lån hos Monara är helt och hållet digitaliserad. Detta gör att du som söker lån kan få ett snabbt besked på om din ansökan blivit godkänd eller inte.

Ansökan görs i tre steg där du börjar med att fylla i ditt personnummer och ange vilket bankkonto du vill ha pengarna utbetalda till.

I det andra steget fyller du i uppgifter om dig själv och din privatekonomi. Dessa uppgifter ligger sedan till grund för Monaras bedömning gällande om du blir beviljad ett lån eller inte. I det tredje steget signerar du din ansökan.

Om du blir beviljad ett lån går det oftast väldigt snabbt att få pengarna utbetalda. Till storbankerna överförs pengarna oftast inom fem minuter.

Vilka är Monara?

Monara logga

Monara är ett registrerat varumärke till BSA Finance AB som är ett konsumentkreditinstitut med tillstånd av Finansinspektionen.

De erbjuder snabblån upp till 30 000 kronor med en effektiv ränta på omkring 30 %.

Kort om Monara:

  • Erbjuder ett kreditskydd som kan hjälpa dig med återbetalningen av ditt lån om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös
  • Tar inte ut några avgifter utöver räntan när du tar ett lån
  • Den maximala längden för att betala tillbaka ett lån hos Monara är 26 månader
  • Tar kreditupplysning via Bisnode och använder sig inte av UC

Hur ansöker man om ett Monara lån?

Att ansöka om ett lån hos Monara går både snabbt och enkelt. Processen är helt automatiserad och det går att söka via ett par snabba klick i datorn eller mobilen.

Processen inleds med att du fyller i ditt personnummer och anger till vilket bankkonto du vill ha lånet utbetalt.

I det andra steget fyller du i fler uppgifter. Här behöver Monara såklart veta hur mycket du vill låna samt vilken avbetalningstid du önskar.

När du fyllt i dessa uppgifter är det dags att gå vidare till det tredje och sista steget, som är att signera din ansökan.

Detta görs snabbt och smidigt med hjälp av BankID eller Mobilt BankID. När ansökan är signerad och klar är det bara att invänta besked.

Hur man ansöker om ett lån hos Monara

Krav för att låna hos Monara

Det är väldigt enkelt att beviljas ett Monara lån så länge du uppfyller ett antal enkla krav, som listas här nedan:

  • Du måste ha fyllt 20 år och är samtidigt som äldst 65 år gammal
  • Du måste vara folkbokförd på en adress i Sverige
  • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Denna kravlista är mildare än hos många andra långivare som till exempel kräver att du ska vara svensk medborgare eller har ett krav på en sexsiffrig inkomst varje år.

Dock är Monara väldigt stränga mot sökande som har en betalningsanmärkning eller skulder hos Kronofogden. Skulle du ha något utav dessa är det oerhört svårt att övertyga Monara om att få ett lån.

Detta är eftersom ansökningsprocessen är automatiserad och designad för att fånga upp och avstyra sökande som har just skulder eller betalningsanmärkningar.

Om du har skulder eller betalningsanmärkningar kommer det med största sannolikhet leda till att du får avslag på din ansökan.

Det går att ta kontakt med Monaras kundservice och försöka övertyga dem, men det är förmodligen lättare att söka sig till en annan långivare.

Vad kostar ett lån hos Monara?

När du blivit beviljad ett lån hos Monara betalar du bara ränta på själva lånet. Monara tar inte ut några uppläggningsavgifter, aviavgifter eller liknande.

Eftersom Monara är ett snabblån är räntan ofta hög. Räntan sätts individuellt och Monara skyltar inte med vilket räntespann de använder, men i ett exempel anger de en månadsränta på 2,21 procent.

Vanligast är att Monara erbjuder en årlig ränta någonstans mellan 25 och 30 procent.

Monara omdöme

Monara är en relativt ny tjänst och har ännu inte fått några omdömen hos TrustPilot, vilket annars brukar vara en pålitlig sida för recensioner.

Hos Mystep.se har dock recensionerna tickat in. Monara har fått fyra recensioner där med ett snittbetyg på 3.2 av 5, vilket får anses vara väl godkänt.

Bland användarna går åsikterna isär. En låntagare har gett Monara högsta betyg och motiverar detta med att det var väldigt smidigt att ansöka samt att pengarna var utbetalda redan fem minuter senare.

En annan låntagare har gett Monara lägsta möjliga betyg, 1 av 5, och motiverar denna betygsättning med att det var “omöjligt” att få svar från Monaras kundtjänst. Användaren upplever att de inte svarar vare sig via mail eller i telefon.

Monara utbetalning

Så fort din ansökan om ett lån hos Monara blivit beviljad så kan du logga in på Mina Sidor hos Monara. När du har blivit inloggad kan du sedan begära en utbetalning.

Om du har ett konto hos någon av storbankerna – det vill säga SEB, Swedbank, Danske Bank, Handelsbanken eller Nordea – så kan Monara betala ut ditt lån direkt.

Monara betalar ut pengarna med hjälp av Trustly vilket gör att överföringen till ditt bankkonto oftast tar runt 15 minuter.

Om du har konto hos någon annan bank och vill ha pengarna utbetalda dit är pengarna oftast på kontot samma dag eller absolut senast under nästkommande bankdag.

Monara kreditbedömning

Precis som de flesta andra långivare gör Monara en kreditbedömning på den sökande innan de beslutar om det aktuella lånet ska bli beviljat eller inte.

Monara gör detta genom att göra en sedvanlig kreditprövning via Bisnode. Till skillnad från många andra långivare så använder sig Monara inte av UC.

Monara lån med låneskydd

När du ansöker om ett lån hos Monara erbjuds du samtidigt att teckna ett låneskydd.

Ett låneskydd är som en slags försäkring som täcker dina kostnader om du skulle bli sjukskriven, förlora jobbet eller hamna på sjukhus.

Låneskyddet täcker upp till 8000 kronor per månad och motsvarar kostnaden på ditt lån. Försäkringen kostar 0.65 % av totalbeloppet räknat på din återstående skuld till Monara.

Kostnaden för låneskyddet aviseras varje månad.

Förseningsavgift hos Monara

Om du har ett Monara lån och är sen med återbetalningen en månad är det bäst att ta kontakt med Monaras kundtjänst så fort som möjligt.

Det bästa är alltid att höra om det går att komma överens om en ny avbetalningsplan.

Om du inte kontaktar kundtjänst, eller om ni inte lyckas komma överens om en ny avbetalningsplan, så kommer du att tvingas betala en förseningsavgift.

Hos Monara kostar förseningsavgiften 175 kronor. Skulle de dessutom behöva skicka en påminnelse blir du debiterad ytterligare 60 kronor i påminnelseavgift.

Det utgår även en dröjsmålsränta på 24 procent.

Kundtjänst hos Monara

Alla långivare erbjuder kundtjänst, men kundtjänst-upplevelsen kan variera stort bland aktörerna.

Vilka olika tjänster som ingår hos en kundtjänst, samt vilka öppettider som gäller, varierar mellan de olika långivarna.

Många erbjuder sina kunder en live chat-funktion på sin hemsida där användarna kan få svar på sina frågor genom en snabb dialog. Denna möjlighet erbjuder tyvärr inte Monara, vilket gör att det känns som att deras kundtjänst har hamnat på efterkälken.

Monara erbjuder endast kundtjänst via telefon och e-mail. Kundtjänsten är öppen på helgfria vardagar mellan klockan 10 och klockan 16. Övrig tid är den stängd.

Via telefon nås Monaras kundtjänst på nummer 010 – 551 75 90. För den som vill ha kontakt med Monaras kundtjänst via mail är det [email protected] som gäller.

På Monaras hemsida finns också en Vanliga frågor-sektion där du som kund kan få svar på de vanligaste frågorna och funderingarna. Till exempel vilka grundkraven är för att ansöka, om Monara tar en kreditupplysning, eller hur fort utbetalningar sker.

Om du som kund undrar över något är det bäst att se efter där först. Ofta hittar du då svaret på frågan du tänkt ställa.

Finns svaret inte där rekommenderas att kontakta kundtjänst via mail eller telefon.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Det högsta lånebeloppet som Monara beviljar är 30 000 kronor.

Nej, det kan du inte. Ett av Monaras grundkrav för att bli beviljad ett lån är att du inte har någon betalningsanmärkning.

För att bli beviljad ett lån hos Monara måste du ha fyllt minst 20 år. Du får inte heller vara äldre än 65 år gammal när du ansöker om lånet.

Om du har ett konto hos någon av de största bankerna – Swedbank, SEB, Danske Bank, Handelsbanken eller Nordea – så kan utbetalningarna ske blixtsnabbt. Pengarna är då på ditt konto redan efter 15 minuter.

Har du ett konto hos någon annan bank sker utbetalningen ofta samma dag eller absolut senast efterföljande bankdag.

Monara gör en kreditprövning via Bisnode för att kunna bedöma din ansökan. Monara använder sig dock inte av UC.
This site uses cookies to enhance user experience.