Krea lån
När du tar hjälp av Krea för att hitta ett företagslån så är processen väldigt enkelt eftersom Krea har gjort den, från start till signering, helt automatiserad och digital.
Detta har gjort att Krea blivit ett populärt alternativ för både små och medelstora företag som söker ett det bästa tillgängliga lånealternativet.
Även nystartade företag i alla storlekar har möjligheten att få hjälp att hitta företagslån samt ansöka om Krea lån via deras förmedlingstjänst.
En stor fördel med att ansöka om ett Krea lån är att Krea har en tjänst där du kan undersöka hur mycket du kan få låna utan att det tas någon kreditupplysning på dig eller ditt företag.
I tjänsten på Kreas hemsida fyller du enkelt i dina uppgifter och får sedan svar direkt. Baserat på den data som samlats in får du sedan en indikation på hur mycket ditt företag kan få låna om ni ansöker om ett Krea lån.
När du blivit beviljad ett Krea lån kommer du att få ett erbjudande med en individuellt satt ränta. Krea tillämpar en individuell räntesättning för alla sökande företag.
Vilken ränta du får baseras bland annat på vilken löptid du väljer. När du får ett låneförslag från Krea kommer du direkt ha möjlighet att se vilka olika alternativ du har att välja mellan.
Krea företagslån
Krea företagslån är en tjänst som har som målsättning att göra det enklare för små- och medelstora företag att få tillgång till den bästa möjliga finansieringen.
Krea företagslån tjänst samlar därför in förslag från ett stort antal långivare och underlättar på så vis för företagaren att välja rätt lån.
Kreas breda nätverk gör att de är störst på marknaden när det gäller att kunna erbjuda finansiering från flera olika långivare när det gäller just företagslån.
Processen är både väldigt enkel för företagaren att genomföra och den spar dessutom tid, eftersom det går mycket fortare att använda Krea företagslån för att jämföra olika typer av lån och räntor jämfört med om man skulle göra det själv.
När en företagare använder Krea företagslån som jämförelsetjänst så säkerställer företagaren att de hittar den optimala lösningen för just deras aktuella situation.
På så vis kan företag undvika att betala onödigt höga finansieringskostnader eller räntor.
Vilka är Krea?
Krea är en förmedlare av företagslån som använder ny teknik och innovativa lösningar för att hitta bästa möjliga lösning. Fokus ligger på att hjälpa små och medelstora företag att hitta rätt lån.
Krea är ett svenskt företag som har sitt huvudkontor i Stockholm.
Kort om Krea:
- Hjälper främst små och medelstora företag att hitta företagslån
- Har ett 20-tal banker och långivare anslutna och kan därför jämföra många olika erbjudanden
- Över 7 000 svenska företag har använt Krea för att hitta rätt finansiering
- Hjälper till att förmedla lån på upp till 30 miljoner kronor
- Gick tidigare under namnet Cfind
Hur ansöker man om ett Krea lån?
Ansökan om ett Krea lån görs direkt på Kreas hemsida. Du klickar dig fram till företagslån för att komma till ansökningsformuläret och kan där snabbt börja fylla i dina uppgifter.
Du börjar med att ange det belopp ditt företag vill låna. Om det önskade lånet överstiger fyra miljoner kronor behöver du gå till fliken “4-30 mkr inklusive rådgivning”. Lån med ett belopp under fyra miljoner kronor söks under fliken “Företagslån”.
När du valt vilket belopp du vill ansöka om behöver du ange syftet med lånet, samt fylla i uppgifter om ditt företag. Ansökan signeras sedan med hjälp av BankID eller Mobilt BankID.
När din ansökan blivit verifierad konkurrensutsätter Krea 20 banker och plockar fram flera olika lånealternativ. Ditt företag kan då välja och vraka bland förslagen.
Krav för att låna hos Krea
Aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditfirmor kan ansöka om Krea företagslån. Det innebär att lagerbolag och filialbolag inte kan ansöka om företagslån. Detsamma gäller privatpersoner.
Ansökningar som inkommer till Krea från lagerbolag, filialbolag eller privatpersoner avvisas automatiskt av Kreas digitala sökfunktion.
För att kunna ansöka måste företaget också vara registrerat och aktivt i Sverige. För att du ska kunna söka lånet krävs att du är en verklig huvudman på det ansökande företaget.
Det innebär att du måste vara firmatecknare inom företaget, alltså sitta i företagets styrelse eller vara till exempel VD.
Om du som söker har betalningsanmärkningar behöver det inte vara ett hinder för att få ett Krea företagslån, eftersom varje långivare gör sin bedömning baserat på ditt företags framtida återbetalningsförmåga.
Vad kostar ett lån hos Krea?
Ett lån via Krea kostar olika mycket baserat på vilken ränta ditt företag får. Hur mycket det kommer att kosta bedöms individuellt.
Det bästa sättet att ta reda på vad ett Krea företagslån kommer att kosta ditt företag är att göra en ansökan. En ansökan är nämligen inte bindande.
När du gjort en ansökan om Krea företagslån får du flera förslag. Krea hjälper dig att jämföra de olika förslagen genom att räkna ut en jämförbar ränta.
Räntan för företagslån redovisas som månadsränta, till skillnad från räntan vid till exempel ett privatlån. Detta beror på att det företag har möjligheten att lösa in sitt företagslån i förtid, det vill säga amortera hela eller delar av lånet tidigare än planerat.
Detta medför också att räntan på företagslån ofta är högre än räntan på ett privatlån. Detta är för att om ett aktiebolag skulle gå i konkurs så behöver de inte betala tillbaka några pengar till banken. För att kompensera för den risken tar bankerna ut en högre ränta på företagslån.
Krea företagslån villkor
Vilka villkor du får när du ansöker om ett Krea företagslån baseras på de uppgifter du lämnar om ditt företag. Ju mer relevant information du tar med i din ansökan, ju större chans har ditt företag att få bättre lånevillkor.
Några punkter som är bra att ta med i din ansökan:
- Balans- och resultaträkning för det senaste året
- Dokumentation över ytterligare säkerheter, till exempel en fastighetsbeteckning
- Minst en borgensman. Här kan du ange dig själv eller utomstående person
- Affärsplan, till exempel en detaljerad beskrivning av hur företaget planerar att växa
- Budget
Krea utbetalning
Utbetalningen av ett Krea företagslån är det sista steget i processen. För att komma dit behöver du eller ansvarig för ditt företag först fylla i en ansökan hos Krea, vilket tar omkring fem minuter.
Ansökan skickas direkt ut till de banker och långivare som är anslutna till Krea. De återkommer sedan till dig inom loppet av ett dygn med förslag på företagslån.
När du hittat ett förslag på företagslån som du känner dig nöjd med skickas du vidare och kommer i direktkontakt med långivaren. Hur snabbt pengarna betalas ut beror sedan på hur stort lånet är samt om ytterligare kompletteringar behövs.
Vid ett mindre företagslån betalas pengarna som regel ut redan samma dag. Vid företagslån med högre belopp kan det ta längre tid. En tumregel är att utbetalningen vid ett lån på flera miljoner tar ungefär en vecka.
Krea kreditbedömning
När du ansöker om ett Krea företagslån tar en kreditupplysning på dig. Det positiva är att bara en kreditupplysning tas på ditt företag, även om fler än 20 banker och långivare tar del av din ansökan. En kreditupplysning tas även på dig om du är borgensman.
Värt att notera är att du som sökande kan få flera brev som meddelar att kreditupplysningar har gjorts på dig eller ditt företag, men det är bara en kreditupplysning som registreras hos UC.
Detta är möjligt då Krea har ett samarbete med UC, vilket gör att flera långivare kan ta del av samma kreditupplysning.
De anslutna långivarna kan ibland även ta upplysningar från andra institut som till exempel CreditSafe eller Bisnode, men dessa påverkar varken företagets eller din kreditvärdighet hos UC.
Kundtjänst hos Krea
Krea tillhandahåller kundservice via flera kanaler. Enklaste sättet att komma i kontakt med Krea kundtjänst är att öppna live chat-funktionen direkt på Kreas hemsida och skriva dina frågor direkt till en handläggare.
Kundtjänsten hos Krea går också att nå via e-post på [email protected] samt via telefon på 08-551 082 62.
Kreas kundtjänst har öppet måndag till torsdag mellan klockan 9 och 18, samt på fredagar mellan 9 och 17.