Instabank

Instabank logga

Instabank är en långivare som erbjuder privatlån upp till 600 000 kronor med flexibel återbetalning.

När du blivit beviljad ett privatlån med flexibel återbetalningstid väljer du själv vilket belopp du vill betala in varje månad, vilket har blivit en populär metod den senaste tiden.

79% Vårt betyg
Instabank logga

Upplysning

UC

Räkneexempel: Lån 100 000 kr, återbetalningstid 10 år, nominell rörlig ränta 9,89 %, effektiv ränta 11,01 %, kostnad 1 343 kr/mån (120 ggr). Att återbetala: 161 159 kr, inkl. alla avgifter.

Featured in

Instabank Fakta

Låna600 000 kr
Ränta6,29 - 20,39 %

Instabank lån

Instabank lån

Instabank kännetecknas av möjligheten till stora privatlån med flexibel återbetalning. Du ansöker om ett privatlån hos Instabank genom att fylla i ansökningsformuläret på bankens hemsida.

Processen är helt automatiserad, vilket innebär att du får svar omgående och har möjlighet att få pengarna utbetalda redan samma dag.

När du har skickat in ansökan återkommer Instabank kort därpå med ett svar. I svaret medföljer ofta också ett erbjudande, där det står vilket belopp du får låna samt vilken individuell ränta som erbjuds. 

Instabank bedömer lånets storlek och din individuella ränta baserat på din nuvarande ekonomiska situation samt vilken återbetalningstid du önskar.

Om du väljer att acceptera erbjudandet brukar Instabank i de flesta fallen be dig att ladda upp din senaste lönespecifikation. Sedan behöver du även signera avtalet med hjälp av BankID eller Mobilt BankID.

När avtalet är signerat påbörjar Instabank utbetalningen av lånet till det bankkonto du angett i din ansökan.

Vilka är Instabank?

Instabank logga

Instabank är en norsk långivare som grundades av en grupp människor i Stavanger. Idag är de en digital bank som har sitt säte i Norges huvudstad Oslo.

Instabank erbjuder en helt digitaliserad låneprocess där ansökan, svar och utbetalning sker virtuellt.

Till skillnad från flera andra långivare på marknaden begär Instabank allt som oftast in en lönespecifikation innan de beviljar privatlån.

Kort om Instabank:

– Erbjuder privatlån med flexibel återbetalning.

– Erbjuder relativt höga räntor, spannet ligger mellan 6,49 % upp till 21,99 %.

– Har sitt huvudkontor i Oslo, Norge.

– Beviljar inte lån till sökande med betalningsanmärkningar.

Hur ansöker man om ett lån hos Instabank?

Ansökan hos instabank

Instabank är en helt och hållet digital bank vilket innebär att processen för att ansöka om ett privatlån är digitaliserad från start till mål.

När du ansöker om ett Instabank lån så börjar du med att fylla i dina uppgifter i ett formulär på bankens hemsida. När du fyllt i dina uppgifter och dubbelkollat att allt blev rätt så är det dags att skicka iväg din ansökan för granskning.

Instabank tillämpar en automatiserad granskningsprocess, vilket medför att du direkt får svar på ifall du blivit beviljat ett privatlån med ditt önskade belopp.

Hela processen är krypterad så att du som låntagare kan känna sig säker på att dina uppgifter hanteras säkert när du ansöker om ett Instabank lån.

Krav för att låna hos Instabank

För att kunna ansöka om ett privatlån hos Instabank måste du som kund uppfylla ett antal grundläggande kriterier.

Noterbart är att du måste ha fyllt 23 år för att kunna ansöka om ett privatlån. Med denna åldersgräns ligger Instabank mycket högre än de flesta andra långivare på marknaden. De allra flesta långivare erbjuder lån från 20 eller 21 år.

Utöver att du måste ha fyllt 23 så behöver du uppfylla dessa krav:

  • Du som söker får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du måste ha en bruttoinkomst på minst 150 000 kronor per år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige
  • Du måste ha ett svenskt personnummer

Utöver grundkraven har du störst chans att bli beviljad ett Instabank lån om du har en fast anställning. 

Om du inte har en fast anställning bör du dock inte låta det avskräcka dig från att skicka in en ansökan eftersom det fortfarande finns möjlighet att få lån så länge du uppfyller grundkraven.

Instabank dokumentation

När du ansöker om ett Instabank lån är dokumentation inget som är ett krav vid ansökan. Däremot är det vanligt att banken ber dig komplettera med vissa dokument.

Dessa dokument måste då uppvisas för att du ska kunna styrka de upplysningar du lämnat i din ansökan.

Här är några exempel på vanliga dokument som kan efterfrågas av Instabank:

  • Senaste lönespecifikationen om du uppgett att du är anställd.
  • Underlag från de företag som utbetalar din pension om du är pensionär.
  • Balansrapport, resultatrapport och den senaste årsredovisningen om du är egenföretagare.
  • NE-bilaga om du driver enskild firma

Eftersom Instabank är en digital bank skickas dokumentationen i första hand in elektronisk. Dock är de öppna för att ta emot de aktuella dokumenten via post ifall du har någon särskild anledning att inte skicka in dem digitalt.

Vad kostar ett lån hos Instabank?

Att ta ett Instabank lån är relativt dyrt då deras räntor är höga redan från start. Vid ett privatlån erbjuder Instabank räntor mellan 6,49 % till 21,99 %, vilket är ett brett spann där de högre räntorna måste klassas som skyhöga.

På det så tar Instabank både uppläggningsavgift och aviseringsavgifter. Den sistnämnda, aviseringsavgiften, är på 25 kronor i månaden.

Uppläggningsavgiften är inte fast hos Instabank, utan sätts individuellt någonstans mellan 599 och 1 999 kronor.

Detta är bland de överlägset största uppläggningsavgifterna på marknaden och den känns onödigt hög jämfört med konkurrenternas avgifter, särskilt då Instabank inte erbjuder något som inte går att hitta hos andra långivare.

Den höga uppläggningsavgiften känns bara onödig eftersom den riskerar att skrämma bort potentiella kunder.

Instabank kreditupplysning

Instabank använder flera olika kreditupplysningstjänster för att hämta information om din kreditvärdighet. De skriver inte ut vilka upplysningstjänster de använder, men risken är stor för att det kommer att synas att någon tagit en kreditupplysning på dig.

Kreditupplysningarna är en del av den kreditmall som Instabank använder för att bedöma din ansökan.

Instabank tar hänsyn till de uppgifter du lämnat i din ansökan, offentliga upplysningar om dig samt den information som framkommer från kreditupplysningar.

Det som Instabank utgår ifrån när de beslutar om du ska beviljas ett lån eller inte är bland annat nettoinkomst, förmögenhet, tidigare lån och eventuella betalningsanmärkningar.

Instabank omdöme

Instabank är en relativt färsk spelare på den svenska marknaden så de har inte hunnit få särskilt många recensioner ännu.

På till exempel TrustPilot, som är en av de största sidorna där användare betygsätter olika tjänster, har Instabanks svenska sida hittills inte fått några omdömen alls.

På Mystep har Instabank fått betyget 2,0 av 5 möjliga, vilket får anses vara ett mediokert betyg.

Den främsta orsaken till att Instabank fått ett så lågt betyg hos Mystep är att kunderna stört sig på Instabanks kundtjänst. En användare skriver att bemötandet i telefon varit “otrevligt och nonchalant”.

Instabank Sverige utbetalning

Instabank har satsat hårt på att göra hela ansökningsprocessen digital och automatiserad, vilket gör att de flesta sökande kan få svar direkt på om de blivit beviljade ett lån eller inte.

Vissa ansökningar måste dock behandlas manuellt och detta gör Instabank kontinuerligt. För de sökande som får sina ansökningar manuellt behandlade och sedermera godkända påbörjas utbetalningen oftast inom ett dygn.

I de flesta fall går processen snabbare än så och många kunder får pengarna in på sitt bankkonto redan samma dag.

Instabank flexibel återbetalning

Instabank erbjuder alla som ansöker om privatlån flexibel återbetalningstid. Det innebär att du som låntagare kan välja att i perioder bara betala in det lägsta beloppet på fakturan, vilket endast då består av räntor och avgifter.

Med flexibel återbetalning väljer du själv hur mycket som ska amorteras varje månad.

Om du har en flexibel återbetalningsplan på ditt privatlån hos Instabank kan du betala tillbaka privatlånet i snabbare takt om du så önskar. Detta gör du genom att betala in mer än månadsbeloppet.

Instabank erbjuder också möjligheten att lösa lånet i sin helhet, helt utan extra kostnader.

Kundtjänst hos Instabank

Instabank tillhandahåller ett kundcenter på sin hemsida där det finns en sökfunktion som kunden kan använda för att söka svar på sina frågor.

Det går även att klicka sig fram via kategorier och komma till FAQ-sidor gällande lån. Till exempel en FAQ-sida för privatlån.

Detta är ett något rörigt upplägg och avsaknaden av både e-postadresser att kontakta samt en funktion för live chat kan upplevas som irriterande för kunderna eftersom detta är funktioner de annars är vana vid hos konkurrerande långivare.

Den enda möjligheten att prata med Instabanks kundtjänst är via telefon. Kundtjänst nås via nummer 010-884 83 38 och har öppet mellan klockan 08 och 16 alla vardagar.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

För privatlån är det högsta möjliga lånebeloppet 600 000 kronor.

Lägsta möjliga lånebelopp när det gäller privatlån hos Instabank är 10 000 kronor.

Åldersgränsen för att ansöka hos privatlån är högre hos Instabank än vad det är hos många konkurrerande långivare. Det beror bland annat på att Instabank kan bevilja lån upp till 600 000 utan säkerhet, och därför vill försäkra sig om att de inte tar för stora risker.

Instabank tar en förhållandevis hög uppläggningsavgift för ett privatlån. Avgiften sätts individuellt och hamnar någonstans i spannet 599 och 1 999 kronor. På det tillkommer en aviseringsavgift på 25 kronor i månaden.


Möjligheten att undvika aviseringsavgiften genom att ta emot aviseringarna digitalt som är vanlig hos andra långivare finns inte hos Instabank.

Uppläggningsavgiften är oerhört dyr och redan vid den billigare delen av avgiften är den betydligt dyrare än hos många konkurrenter på marknaden.

This site uses cookies to enhance user experience.