Avida Finans

Avida Logga

Avida bank erbjuder Privatlån upp till 500 000 kr med ett räntespann på 5,95 – 21,95 % som sätts individuellt efter kreditprövning.

Du kan välja en återbetalningstid på mellan 1 – 15 år och lånet är utan säkerhet, vilket innebär att du kan använda pengarna till vad du vill.

60% Vårt betyg
Avida Logga

Upplysning

UC

Besök
Räkneexempel. Den effektiva räntan är 12,88 % vid ett lån på 100.000 kr, återbetalningstid 5 år (60 återbetalningar), aviseringsavgift 10 kr, uppläggningsavgift 179 kr och exempelränta på 11,9 %. Totalt belopp att återbetala blir 133.764 kr, alltså 2.229 kr/mån (jan 2021).

Featured in

Avida Finans Fakta

Låna500 000 kr
Ränta5,95 - 21,95 %

Avida finans lån

Avida finans kallas ibland Avida bank, eller som hemsidan heter Avida Finance. De erbjuder flertalet låneprodukter både mot privatpersoner och företag.

I denna artikel fokuserar vi på Avida finans privatlån, ett lån som kanske inte riktigt mäter sig som det bästa på marknaden när vi kollar på lägsta möjliga ränta och andra avgifter.

I vår artikel går vi igenom detaljerat vad det innebär att låna pengar hos Avida bank, vad du kan förvänta dig och hur låneprocessen fungerar.

Precis som de flesta andra långivare och banker kan du även samla lån hos Avida Finans. Du anger då i låneansökan att du önskar samla befintliga lån och krediter.

När du ansöker om ett Avida finans lån tas det en UC-upplysning på dig som används för att bedöma din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Upplysningen används även tillsammans med de uppgifter du har angett för att bestämma vilken ränta du får på lånet.

Avida finans tar ut en uppläggningsavgift på 179 kr när du ansöker om privatlån samt en aviseringsavgift på 10 kr varje månad, de har även tagit bort möjligheten till betalningsfria månader.

Avida finans – vilka är dom?

Avida Finans har funnits på kreditmarknaden sedan 1983 och erbjuder finansiella lösningar och tjänster till både företag och privatpersoner i Sverige, Finland och Norge.

Bolaget har ungefär 100 anställda och huvudkontoret ligger i Stockholm. Avida Bank står under tillsyn av finansinspektionen och omfattas även av den statliga insättningsgarantin.

Affärsidén bakom Avida Finans är att erbjuda konsumenter och företag finansiella tjänster genom moderna och enkla lösningar.

Så ansöker du om ett Avida Finans lån

Det är mycket enkelt att ansöka om ett lån hos Avida Finans. Processen är smidig och du använder BankID för att verifiera dig och skicka in låneansökan.

Här nedan kan du se låneprocessen i en steg-för-steg guide.

Steg 1 – Klicka dig vidare till Avida Finans ansökningsformulär. Välj sedan ditt önskade lånebelopp och återbetalningstid och klicka på Ansök om Avidalånet.

Steg 2 – Välj om du själv söker lånet eller om du vill lägga till en medsökande, bekräfta därefter lånebelopp och återbetalningstid och klicka på Gå vidare.

Steg 3 – Fyll i personuppgifter såsom personnummer, e-post, telefonnummer. Ange sedan boendeuppgifter, anställnings- och inkomstuppgifter samt svara på frågor som vilket ditt syfte med lånet är.

Steg 4 – När samtliga fält är ifyllda accepterar du villkoren och att en kreditupplysning kommer tas på dig via UC, därefter klickar du på Ansök.

Steg 5 – Verifiera din ansökan med BankID och erhåll besked på din ansökan inom 15 minuter. Därefter kan du acceptera låneerbjudandet om du tycker det låter bra. 

Svårare än så är det inte. Om du godkänner låneavtalet får du pengarna på kontot inom 2-4 dagar.

Vilka krav gäller för att låna hos Avida Finans?

De grundkrav som gäller för att ansöka om ett privatlån hos Avida Finance är få, iallafall de som vi tydligt kan läsa på deras hemsida.

 • Du måste ha fyllt 20 år
 • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden

Utöver dessa synliga grundkrav på hemsidan får vi själva luska fram att Avida Finans kräver en minsta årsinkomst på 150 000 kr för att kunna erbjuda privatlån.

Det verkar dock inte vara något hinder att låna hos Avida Finans om du har betalningsanmärkningar, då det är helheten på din ekonomi och kreditvärdighet som avgör.

Vad kostar ett Avida Finans lån?

Avida Finans sätter räntan individuellt på varje sökande, som baseras på din kreditvärdighet och ekonomiska situation.

Den lägsta möjliga räntan du kan få på ditt lån är 5,95 %. Den högsta möjliga räntan som kan erbjudas är 21,95 %.

Det tillkommer dessutom en uppläggningsavgift på 179 kr om du beviljas ett lån, samt en månatlig aviseringsavgift på 10 kr.

Uppläggningsavgiften och aviseringsavgiften gör att den effektiva räntan ökar, vilket är det du ska kolla på om du vill räkna ut exakt vad lånet kommer kosta under hela löptiden.

När du lånar pengar hos Avida Finans betalar du samma kostnad varje månad för lånet under hela löptiden, vilket innebär att lånet är ett annuitetslån.

Avida Finans lån har tidigare erbjudit möjligheten att efterfråga betalningsfria månader, en möjlighet som är borttagen sedan december 2021.

När det gäller återbetalning av ditt lån hos Avida Finance sker det via autogiro, vilket kopplas automatiskt via bankgirocentralen när du uppger ditt bankkontonummer i ansökningsprocessen. 

Fördelar och nackdelar med ett lån hos Avida Bank

Det finns både bra och dåliga aspekter kring ett Avida Finans lån, där nackdelarna tyvärr överväger fördelarna.

Det är egentligen inte ett dåligt företag eller privatlån i sig, utan det är helt enkelt så att det finns bättre privatlån att hitta på marknaden för den som uppfyller grundkraven för att låna pengar hos Avida Bank.

Fördelar

 • Enkel & smidig låneansökan och låneprocess
 • Sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin
 • Erbjuder låneskydd

Nackdelar

 • Tar ut en uppläggningsavgift på 179 kr och en aviavgift på 10 kr
 • Hög lägsta ränta för privatlån jämfört mot övriga marknaden
 • Erbjuder inte betalningsfria månader
 • Höga krav för att beviljas ett lån
 • Hemsidan har ganska knapphändig information 
 • Innehållsfattig FAQ, kundtjänst endast öppet till 15.00

Avida Finans omdöme

När vi recenserar en bank eller långivare tittar vi alltid på vad kunderna tycker. Avida finans omdöme på Trustpilot är tyvärr inte speciellt bra, men det baseras inte heller på särskilt många recensioner.

Avida Finans AB har betyget 1,8 av 5 hos Trustpilot vilket klassas som dåligt. De flesta negativa recensioner handlar om missnöjdhet med höga räntor som gör att lånet blir väldigt dyrt.

Vi kan även se att kundservicen hos Avida får kritik där kunder uppger att de inte lyckats få svar på sina frågor och att supporten hänvisar till kundtjänst via telefon.

Avida Finans kundtjänst

Som vi nämnde tidigare har kundtjänsten endast öppet mellan 09:00 – 15:00 under vardagar, med lunchstängt 12:00 – 13:00.

I övrigt kan du maila in din fråga eller leta dig fram till deras hemsida där du finner vanliga frågor och svar. Det är dock ganska knapphändig information på hemsidan som lämnar mycket att önska.

Sammanfattning

Ett Avida Finans lån erbjuder inga specifika fördelar gentemot andra aktörer på marknaden. Faktum är att de ligger sämre till när vi tittar på ränta, avgifter och kundtjänst.

Negativa kundomdömen gör tyvärr inte Avida Finans till en lockande syn bland kunder som söker efter ett bra privatlån. Kombinationen av höga krav och samtidigt hög lägsta ränta är det som gör att Avida Bank får ett ganska lågt betyg av oss.

Andra förmåner som betalningsfria månader har plockats bort och man kan börja fundera på vad anledningen till detta är.
Oavsett vilken kreditvärdighet du har så kan du sannolikt få ett bättre låneerbjudande hos en annan aktör än Avida Finans. Det kan vara en bra idé att ansöka om lån hos en låneförmedlare om du är nyfiken på Avida Finans, eftersom de samarbetar med samtliga stora låneförmedlare.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Ja, du kan närsomhelst under lånetiden lösa ditt lån i förtid utan extra kostnad. Du kontaktar då kundtjänsten för att få reda på ditt lösenbelopp.

Återbetalning av ett privatlån hos Avida sker via autogiro den 25e varje månad. Du kan se dina betalningar och vilket belopp som kommer dras på Mina Sidor.

Nej, sedan december 2021 har Avida Finans tagit bort möjligheten att erbjuda sina kunder betalningsfria månader.

Om du blir beviljad ett lån hos Avida Finans kan du få en ränta som ligger mellan 5,95 - 21,95 %. Räntan bestäms individuellt och baseras på den kreditupplysning som tas på dig via UC.
This site uses cookies to enhance user experience.