Vad är ett omstartslån?
Ett omstartslån är ett lån som är speciellt framtaget för dig som haft det struligt ekonomiskt och är i behov av en nystart. Det kan exempelvis handla om att du har skulder hos Kronofogden vilket gör att du har en hög ränta på dina lån och krediter.
Har du förbättrat din ekonomiska situation sedan du tog lånet finns möjligheten att ansöka om ett omstartslån där du samlar ihop dina skulder till ett större lån med lägre ränta. Det gör att du kan betala tillbaka lånet snabbare och på det viset också bli skuldfri snabbare.
Ett omstartslån går att likna med ett traditionellt samlingslån (privatlån) vilket fungerar på samma sätt men skillnaden är att du inte kan bli beviljad ett privatlån med skulder hos Kronofogden. Det kan du däremot bli med ett omstartslån.
Lite kort om just omstartslån:
- Lånet kan tecknas trots betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
- Låneformen är till för dig med stora skulder och ekonomiska svårigheter.
- Har du flera lån och krediter kan du samla ihop dem genom ett omstartslån med lägre ränta.
- Omstartslån finns till för att göra dig skuldfri i snabbare takt.
- Kraven för omstartslån är låga men har du problem att bli beviljad lånet kan du ansöka tillsammans med en medsökande.
- Omstartslån kan även kallas för nystartslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån. Det är samma sak.
Omstartslån med eller utan säkerhet
Det finns omstartslån där du behöver sätta något i säkerhet för att få låna men det finns också de omstartslån där du inte behöver sätta något i säkerhet för lånet.
Omstartslån med säkerhet = Du behöver sätta något i säkerhet för att få låna. Vanligt är att du pantsätter din bostad. Fördelen med att sätta något i säkerhet hos långivaren är att du kan få lägre ränta eftersom långivaren då känner sig säkrare i att låna ut pengar till dig.
Omstartslån utan säkerhet = Du tar lånet som ett vanligt privatlån. Ingen pant sätts för lånet och räntan baseras helt och hållet på din kreditvärdighet. Eftersom långivaren inte har någon säkerhet för lånet brukar räntan för omstartslån utan säkerhet vara högre jämfört med omstartslån med säkerhet.
Har du möjlighet att sätta något i pant till långivaren är det en bra idé att ansöka om ett omstartslån med säkerhet. Det gör att du kan hålla nere räntan. Har du ekonomiska svårigheter vill du troligtvis hålla nere kostnaderna för lånet så mycket som möjligt.
Vad krävs för att få ett nystartslån?
Eftersom omstartslån vanligtvis har en låg ränta, exempelvis lägre än ett traditionellt privatlån, ställs vissa krav på dig som vill låna genom denna låneformen.
Kraven skiljer sig beroende på långivare. I vissa fall ställs enbart krav på en viss årsinkomst medan vissa långivare kräver att du sätter något i säkerhet för lånet eller att du ansöker tillsammans med en medsökande.
De grundläggande kraven är ofta att du behöver:
- Ha fyllt 18 år
- Vara folkbokförd i Sverige
- Ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden
Tänk på! Punkterna ovan är enbart de grundläggande kraven en långivare har för att bevilja ett omstartslån. Kraven skiljer sig beroende på långivare och kan vara fler.
Kostnader för ett omstartslån
De olika långivarna på marknaden sätter sina räntor individuellt och de kan skilja sig markant. Det finns dock en ram de flesta omstartslån håller sig inom.
- Lånesumma: 5 000 till 600 000 kr
- Genomsnittlig effektiv ränta, från: 2,98 %
- Genomsnittlig effektiv ränta, till: 26,90 %
- Uppläggningsavgift: 0 – 495 kr
- Aviseringsavgift: 0 – 49 kr /mån
- Löptid: 1 – 15 år
Obs! Du behöver ansöka om lånet och få ett låneerbjudande för att veta vilken ränta just du blir erbjuden. Ovanstående siffror är bara generella siffror för omstartslån.
Fördelar med att få en nystart genom ett omstartslån
Kortfattat skapar nystartslån förutsättningar för att du som haft ekonomiska svårigheter ska bli skuldfri enklare och snabbare. Ett omstartslån gör:
- Att du får en lägre månadskostnad. Genom att samla dina dyra lån och krediter till ett omstartslån kan du få en lägre ränta på lånet och därmed en lägre månadskostnad.
- Att du kan bli skuldfri snabbare. Genom att du får en lägre månadskostnad kan du ofta förkorta amorteringstiden för lånet vilket gör att du kan bli skuldfri snabbare.
- Att du får bättre kontroll över din lånesituation. Med ett samlat lån istället för flera spridda har du bara en faktura för ditt lån att hålla koll på.
Ansök tillsammans med en medsökande
Trots att ett nystartslån är till för dig som haft ekonomiska svårigheter, betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden kan långivare behöva avslå din låneansökan.
Det kan till exempel bero på att du har för stora skulder, för liten inkomst eller att din anställningsform anses vara för riskabel.
Det du kan göra för att bli beviljad lånet då är att ansöka tillsammans med en medsökande. En medsökande kan vara vem som helst men vanligt är att man tar hjälp av sin partner eller en familjemedlem.
Med en medsökande ökar chansen att du får din låneansökan beviljad. Det är bra om personen du väljer som medsökande har fast anställning och inga egna stora skulder, det vill säga en god kreditvärdighet.
Långivaren kommer ta båda era ekonomiska situationer i beaktning när de går igenom din låneansökan och kan enklare bevilja den då de är säkrare i att låna ut pengar till dig.
Det är dock viktigt att du informerar din medsökande om dess ansvar. Om du inte kan betala tillbaka lånet kommer långivaren ställa krav på medlåntagaren som då blir skyldig att betala tillbaka lånet. Både du och din medsökande kommer alltså vara lika återbetalningsskyldiga för lånet.
Kom ihåg att jämföra olika omstartslån!
Det finns många olika långivare som erbjuder omstartslån. Deras ränta och övriga kostnader skiljer sig åt. Därför är det viktigt att göra en ordentlig jämförelse av de olika aktörerna innan du bestämmer dig för vem du vill låna hos.
När du jämför olika långivare är det viktigt att du jämför den effektiva räntan som inte bara räknar in grundräntan utan också övriga avgifter såsom uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Det ger dig en tydligare bild av vad lånet faktiskt kommer kosta dig i slutändan.
På vår sajt kan du jämföra olika långivare och låneförmedlare. För att göra en så ordentlig jämförelse som möjligt skulle vi rekommendera dig att ansöka om nystartslånet via en låneförmedlare som med en enda ansökan tillåter dig få låneerbjudanden från flera långivare för omstartslån samtidigt. Därefter kan du jämföra dina erbjudanden och välja det alternativ som passar dig bäst.
Finns det några risker med omstartslån?
Att låna pengar kommer självklart alltid med risker. Men när du planerar att ta ett omstartslån sitter du redan i en svår ekonomisk situation och lånet finns till för att hjälpa dig att komma på fötter.
Den enda egentliga risken är om du tar lånet och misslyckas betala tillbaka det och därefter får påminnelseavgifter som sätter dig i en ännu svårare ekonomisk sits.
Men med ett omstartslån tar du inget nytt lån utan det finns bara till för att du ska samla ihop dina nuvarande lån och krediter till en lägre kostnad och kanske också lägre amorteringstid vilket gör dig skuldfri snabbare.
Nystartslån är alltså till för dig som redan befinner dig i en svår ekonomisk situation. Du tar inget nytt lån utan samlar bara ihop dina nuvarande lån och krediter med bättre lånevillkor.
Så ansöker du om omstartslån
Det är inte svårare att ansöka om omstartslån än någon annan låneform. Här nedanför vägleder vi dig genom processen i tre enkla steg.
Jämför olika långivare och låneförmedlare
Detta steget är viktigt för att du ska hitta det allra bästa omstartslånet för dig och din ekonomiska situation. Viktigt att jämföra är totalkostnaden för lånet och att inte bara titta på den nominella räntan.
Ansök om lånet
Långivare sätter individuella räntor vilket gör att du kan få reda på vilken ränta du blir erbjuden först efter att du skickat in en ansökan. En bra sak är därför att ansöka om nystartslånet via en låneförmedlare som samarbetar med flera olika långivare som kan komma med ett låneerbjudande till dig.
När du valt vilken långivare eller förmedlare du vill ansöka om lånet hos skickar du in din ansökan via aktörens webbsida. Ansökan tar oftast inte mer än ett par minuter.
Invänta erbjudande och välj om du vill tacka ja eller inte
Kort efter du skickat iväg din ansökan kommer du få ett eller flera låneerbjudanden varpå du har en viss tid på dig att tacka ja. Giltighetstiden för erbjudandet skiljer sig mellan olika långivare och kan vara allt från 48 timmar till 30 dagar.
Kom ihåg! Du är inte skyldig att tacka ja till ett erbjudande bara för att du skickat in en ansökan. Tacka bara ja till ett erbjudande om det uppfyller dina förväntningar och kommer hjälpa din ekonomiska situation.